Att jobba som byggarbetare har en hel del uppenbara fördelar – det är bra betalt, heltidsjobb, regelbunden arbetstid och inga vikariat. Men det finns också nackdelar.
När det gäller arbetstiderna har byggarbetarna halkat efter. Enligt dagens avtal ska arbetstiden under veckorna vara förlagd någon gång under tiden kl 06.30–17.00. För många män och kvinnor fungerar det utan problem. Men för småbarnsföräldrar som vill och behöver lämna barn på förskola, eller är frånskilda och lever ett varannan-vecka-liv, kan det ställa till problem.
Många gånger hinner man helt enkelt inte lämna barnen innan arbetet börjar. Därför driver Byggföretagen i årets avtalsrörelse frågan om en flexiblare arbetstid som gynnar alla. Vi vill att arbetsgivaren, om annan överenskommelse inte har träffats, ska ha rätt att förlägga arbetstiden med 40 timmar per vecka måndag–fredag klockan 06.00–18.00.
Bygg- och anläggningsbranschen ska vara attraktiv, sund och säker och behovet av långsiktig kompetensförsörjning är stort.
I byggindustrin är andelen kvinnor drygt 10 procent. Samtidigt är skillnaden stor mellan olika yrkesområden. Bland yrken som kräver högskolekompetens, exempelvis civilingenjörer, utgör kvinnor över 30 procent. Bland personer som arbetar i ledningsarbete uppgick andelen till drygt 10 procent. Men inom hantverksyrkena såsom snickare, murare, golvläggare med flera är siffran mycket lägre.
I senaste avtalsrörelsen beslutades om att tillsätta en ny arbetsgrupp med uppgift att öka jämställdheten i branschen. Så blev det inte. Det innebär några förlorade år för vårt gemensamma jämställdhetsarbete.
Vår förhoppning är att Byggnads ledning i Stockholm nu tänker om. Jämställdhetsarbetet är för viktigt för att försakas. Det är hög tid att vi ser till så att även byggbranschen arbetstider anpassas till ett modernt familjeliv – där föräldrarna hjälps åt med barnen.
Tillsammans kan vi skapa en byggbransch för alla.