Finns någon plan B för vattenförsörjningen?

Signaturen Asbeströr undrar om det finns någon plan att byta ut de asbeströr som det kommunala vattnet levereras genom och ifrågasätter även sårbarheten i att ha en vattenkälla, Piteälven, till hela kommunen. Fredrik Bellander, Pireva, svarar direkt.

Det svårt att förstå hur man kan slösa med renat vatten, genom att det pumpas vatten från en källa, läs Piteälven, till hela kommunen. Hur sårbart är inte det, finns det någon plan B angående reservtäkt? undrar signaturen Asbeströr.

Det svårt att förstå hur man kan slösa med renat vatten, genom att det pumpas vatten från en källa, läs Piteälven, till hela kommunen. Hur sårbart är inte det, finns det någon plan B angående reservtäkt? undrar signaturen Asbeströr.

Foto: Ylva Forslund

Insändare2023-01-13 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som tidigare pratats om angående vattenförsörjning i Piteå kommun är det svårt att förstå hur man kan slösa med renat vatten, genom att det pumpas vatten från en källa, läs Piteälven, till hela kommunen från Jävre i söder till Rosvik i norra delen av kommunen. Hur sårbart är inte det, finns det någon plan B angående reservtäkt? Och finns det någon plan att byta ut de asbeströr som vattnet levereras genom till delar av kommunen? Hoppas på svar från ansvariga.

Asbeströr

SVAR DIREKT

Sedan 70-talet distribueras dricksvatten med ursprung i Piteälven till bland annat Rosvik. Systemet är i grunden robust och har fungerat väl. I nästan alla fall kan läckor repareras innan reservoarvolymerna tagit slut.  

Att bygga vattenverk i ytterområden skulle innebära stora kostnader som inte bedöms ge motsvarande ökning i säkerhet.  

Att vi i Piteå baserar huvuddelen av vattenförsörjningen på Piteälven har både för- och nackdelar. En tydlig fördel är att tillgången till råvatten inte sinar, vilket drabbat många andra kommuner under de senaste åren. Vi har för ett par år sedan byggt ett reservintag för råvatten från älven, men en större täkt som är helt separerad från Piteälven saknas. Frågan har utretts och värderats många gånger. För närvarande pågår omfattande försök där framtida behandlingsprocesser för att bättre hantera nuvarande och kommande förändringar av råvattenkvalitet ingår. I studien ingår även översyn över behov och möjligheter till reservtäkt.

Gällande asbestcementrör så har de inte påvisats påverka vattenkvaliteten och de är generellt väldigt hållbara. De byts ut vartefter enligt ordinarie underhållsplanering men inte i högre takt än andra ledningar. Vid arbeten med rören finns däremot risker för personalen som inte får andas in fibrer. Vår rutin för att hantera detta är att vid arbeten som innebär åverkan på rören ta hjälp av ramavtalspart som har särskild utbildning och tillstånd för att arbeta med detta.  

Tack för att du engagerar dig i frågor om Piteås framtida vatten, de är viktiga. Undrar du något mer är du välkommen åter till oss.

Fredrik Bellander VA-chef Pireva