Fel att spara på äldre och skolor – "Stark ekonomi där jag bor"

"Fel ställen att börja spara på i en sen minst 50 år S-styrd kommun att spara in på kärnverksamheter som en kommun är ansvarig för, skola, omsorg och vård", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

"Fel ställen att börja spara på i en sen minst 50 år S-styrd kommun att spara in på kärnverksamheter som en kommun är ansvarig för, skola, omsorg och vård", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Insändare2025-01-20 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läser om flertalet sparförslag i min barndoms kommun Piteå om bland annat nedläggning/stängning av äldreboende i Rosvik, skolan i Norrfjärden huserar i baracker, simhallen i Hortlax är stängd och så vidare.

Lite fel ställen att börja spara på i en sen minst 50 år S-styrd kommun att spara in på kärnverksamheter som en kommun är ansvarig för, skola, omsorg och vård.
Börja med Pikab-bolagen och dess underbolag med ledning, styrgrupper, politiker med mera. Massor av pengar att spara här.
Sprillans ny väghyvel har inköpts och rullar knappt ett skift om dagen, nya lyxutrustade lastbilar och andra entreprenadmaskiner.
Mig veterligen finns det flertalet entreprenörer med dessa maskiner att upphandlas inom Piteå då de behövs. Till avsevärt lägre kostnader än egna maskiner, personal, arbetsledning och så vidare.
Sophämtning med egna fordon och egen regi även där finns massor av pengar att spara. Detta är några exempel på vänsterstyrda kommuner där politiker vill leka företagare. Det blir aldrig bra. Går det inte bra så bara in med mer skattekronor.
Som i inledningen, ägna er åt kommunens kärnverksamheter och låt de äldre som en gång byggt upp vår välfärd bo kvar i hembyarna så länge det är möjligt. Behåll byaskolorna de skapar liv och rörelse i byarna, det finns massor med mer att satsa på om skattepengarna används på rätt sätt.

Jag bor själv i Österåkers kommun, den kommun med Sveriges lägsta kommunskatt, stark ekonomi, ordning i verksamheterna med mera och storleksmässigt jämförbar med Piteå med lång kustremsa, många öar och är ej förutom tätorterna tätbebyggd.
Tänk på detta Piteåbor, det är mindre än två år till nästa val med möjlighet till krafttag och förändringar i den politik som nu gått över styr, tycker jag från min kammare.

Conny Söderström, Åkersberga och sommarboende i Sikfors

Svar direkt:

Tack för att du engagerar dig på avstånd. Du lyfter skattesatsen och det stämmer att den är betydligt lägre i Österåker. Men vi har många andra stora fördelar, bland annat betydligt lägre avgifter för boendekostnader, som väger upp.

Det känns därför viktigt att redogöra för fakta för att bemöta dina påståenden:

  • Österåker lägger cirka 664 kronor/invånare på politik medan Piteå lägger 761 kronor/invånare.
  • Piteå lägger enligt jämförelsesiffror mer än dubbelt så mycket på kulturverksamhet jämfört med Österåker. En av anledningar är att vi i Piteå inte har buss- eller cykelavstånd till grannkommuner som kan erbjuda utökade fritids- och kulturupplevelser. En annan att vi tror att kultur är viktigt för att göra en bostadsort attraktiv och trivsam.
  • Piteå är betydligt billigare när det gäller sophämtning än Österåker. Piteå landar på plats 70 billigast i Sverige medan Österåker hamnar på plats 192.
  • När det gäller vattenavgiften hamnar Piteå på plats 68 medan Österåker återfinns på plats 273.
  • Elavgifterna i Piteå ligger på plats 4 i landet och Österåker på plats 196.
  • Priset på fjärrvärme placerar Piteå på plats 5 och Österåker på plats 240. 

Sammantaget alla dessa avgifter som i Piteå sker i bolagsform hamnar Piteå på plats två i billigaste boendekostnad i Sverige medan Österåker hamnar på plats 274 i totalkostnad för avfall, vatten, el och fjärrvärme. Dessa bolag får inga skattetillskott och mig veterligen har det inte skett historiskt heller, utan det har sedan de sattes i bolagsform varit självfinansierade just för att sära dem från skatteintäkterna. 

Vad gäller snöröjning så sker 20 procent i Piteå kommuns egen regi, precis i linje med Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) rekommendation. Övriga 80 procent upphandlas.

Du nämner att vi inte ska spara på äldre och menar att Österåker inte gör det. Faktum är att ja, Piteå sticker ut i kostnad per plats och invånare, men inte per brukare. Vilket visar att vi i jämförelser har betydligt fler SÄBO-platser än exempelvis Österåker.

Vi skulle behöva stänga upp emot 200 platser för att uppnå Österåkers nivå och det finns det inga planer på att göra. Men politiken har förstått att vi behöver jobba på andra sätt och inte behålla lika många SÄBO-platser som tidigare. Idag får ingen placering på SÄBO utifrån vart man tidigare bott eller växt upp, utan man tilldelas plats utifrån behov. Vad jag kunnat hitta så jobbar Österåker på samma sätt.

Du nämner badhus där Österåker har två badhus och i Piteå har vi sedan länge tre badhus, vi hade till och med historiskt fyra badhus och ett varmbad på Piteå lasarett.

Vad gäller skolor så ser jag att alla skolor i Österåker har ett betydligt större elevunderlag än Piteås skolor.

Ovanstående fakta är hämtad från Kolada, Nils Holgersson jämförelse och fakta från Piteå och Österåkers hemsidor.

 Patric Lundström, kommunalråd