Ett kommunalt bolag borde ta ansvar

Vem bär ansvaret för värmeverket i Hortlax? För de 26 miljonerna som kunnat användas till annat i kommunen, undrar Bo Nordlund och får svar direkt av Lars-Olof Pettersson, ordförande, och Daniel Fåhraeus, vd vid Pite energi.

Pite energi lägger energi på att minimera skadan istället för att hitta en syndabock skriver Daniel Fåhraeus, 
vd Pite energi. (Arkivbild)

Pite energi lägger energi på att minimera skadan istället för att hitta en syndabock skriver Daniel Fåhraeus, vd Pite energi. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

INSÄNDARE2018-05-03 11:26
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

INSÄNDAREN

Vem bär ansvaret för värmeverket i Hortlax som skulle ha varit klart 2010! Vem tar ansvar för Pite energis vansinniga förluster?

Är det politikerna i vår arbetarekommun, som 2010 godkände i kommunfullmäktige en begäran från Pite energi att lösa in optionen i Meva innovation, och gå in som 20-procentig delägare i bolaget?

Är det Lars-Olof Pettersson, styrelseordförande i Pite energi? Eller är det Pite energis vd, Daniel Fåhraeus som uttalar sig så här i ett pressmeddelande från Meva 2011. ”Vi ser tekniken som banbrytande. Hittills har det inte funnits tillräckligt kostnadseffektiva metoder för att producera småskalig kraftvärme säger Daniel Fåhraeus”.

LÄS ÄVEN: "Nya turer kring kraftvärmeverket"

Det finns inte något banbrytande med gengasteknik, det borde en vd för ett energibolag förstå eller ta reda på! Eller är det Pite energis Fjärrvärmechef, Daniel Eriksson som lovar i PT: "Deadline är fortfarande den sista juni 2018, då ska det vara en driftklar anläggning".

Då Pite energi är ett helägt kommunalt bolag vars vinst skall vara till gagn för kommunens medborgare är det extra viktigt att man presenterar kostnader och att man även får ta ansvar för de misstag man gör. Då Pite energi övergick från kommunalägt till aktiebolag borde det inte längre vara några hinder att man utkräver tjänstemannaansvar hos Pite energi.

Att på detta sätt bli ”sol- och vårad” och slösat bort mer än 26 miljoner kronor, som kunde ha använts i äldreomsorgen, balettskolan eller andra områden i kommunen måste få konsekvenser för de ansvariga, om man ska ha någon trovärdighet kvar överhuvudtaget.

Och även om anläggningen kommer i någon sorts drift framöver så kommer den aldrig att bli ekonomisk lönsam då underhållskostnader kommer att bli enorma.

Då Pite energi är delägare i Meva så vore det på sin plats att de redovisade vad dom totala kostnaderna hittills varit, inklusive skattefinansierade och EU-finansierade bidrag man tidigare fått till projektet.

Kanske något av kommunalråden kan svara på frågan: Vem bär ansvaret för värmeverket i Hortlax som skulle ha varit klart 2010 och vilka konsekvenser får detta misslyckande?

Bo Nordlund

.

SVAR DIREKT

Insändarens kritik är förståelig - anläggningen vi beställde för flertalet år sedan har av ett antal skäl inte ännu levererats. Internt är vi självkritiska och lär oss av de misstag och även bra saker vi gör på vår resa mot framtiden.

Vi har löpande dialog med leverantören för att hitta lösningar, sedan 2014 har Meva stått för samtliga kostnader och även återbetalat delar av vår investering.

Och nej, vi är inte stolta över hur Hortlaxprojektet gått - ibland blir det inte som man tänkt sig, saker blir fel – och i detta fallet svider det hårt.

Men vi är stolta över att, trots Hortlaxprojektet, varje år ha levererat de resultatkrav ägaren ställt på oss - tack vare ett gediget arbete av drygt 100 medarbetare, och tack vare att vi har lojala kunder som enligt vår senaste kundundersökning (december 2017) faktiskt gav Pite energi högst betyg i branschen.

Om insändaren vill hitta en syndabock och hänga ut i media så går det säkert att hitta. Under tiden fokuserar vi på att minimera skadan och få till en anläggning eller överenskommelse som blir så bra som möjligt utifrån de omständigheter som föreligger.

Lars-Olof Pettersson

ordförande Pite energi

Daniel Fåhraeus

vd Pite energi