Erfarenheterna från äldreboenden i Piteå är skrämmande

Insändarskribenten skriver om sin upplevelse av fyra äldreboenden i Piteå kommun. "Det måste finnas någon anställd som vågar ta bladet från munnen och till exempel säga att det är inte okej att gå ut och röka på arbetstid och i arbetskläder." Skribenten får svar direkt av Carina Sjaunja, avdelningschef särskilt boende för äldre.

"Det måste finnas någon anställd som vågar ta bladet från munnen och till exempel säga att det är inte okej att gå ut och röka på arbetstid och i arbetskläder", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

"Det måste finnas någon anställd som vågar ta bladet från munnen och till exempel säga att det är inte okej att gå ut och röka på arbetstid och i arbetskläder", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Ask

Insändare2024-03-25 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mina och makens föräldrar har alla slutat sina dagar på äldreboende i Piteå kommun. Vi har alltså erfarenhet av fyra boenden. För vår del var Mogården det bästa boendet, de övriga tre namnger jag inte. Ja, personalen har säkert mycket att göra, men att lämna de boende ensamma vid lunchbordet var mer regel än undantag. De försvann inte till någon boende utan de satt samlade i ett rum intill köket, men utan att se om någon behövde hjälp. De boende rår inte för att de fingrar på andras tallrikar eller tar andras glas och bestick, men de som är någorlunda friska har fullt sjå med att få ha sina attiraljer för sig själva.

Dessutom behöver flera hjälp med att få i sig sin lilla portion för att inte bli undernärda. På ett annat boende var det ett tillbud en morgon och vi fick ingen information förrän vi själva inte fick kontakt med vår anhörig. Förklaringen var att det var sjuksköterskans ansvar att meddela vad som hänt. Som anhörig bryr jag mig inte om vem som ringer, bara någon ringer och meddelar vad som hänt. Plus mycket annat som hänt, det skulle bli en novell om jag skulle skriva ner allt. 


Jag tror inte att all personal gör så här, men ni som inte gör så här måste gå samman och stävja otyget. Det hjälper inte med ny ledning för det sitter i väggarna. Det måste finnas någon anställd som vågar ta bladet från munnen och till exempel säga att det är inte okej att gå ut och röka på arbetstid och i arbetskläder.

Under de här åren har jag aldrig sett en boende vara ute för att röka, det har bara varit personal. Det är inte okej att all personal lämnar köket vid måltider, någon måste säga att det inte ska vara tomt på personal i köket. Det är inte okej att skuldbelägga anhöriga som inte har möjlighet att besöka sin anhörig flera gånger i veckan. 
Ja, ni har säkert mycket att göra, men låt inte det gå ut över boenden och anhöriga. Det gagnar ingen. Vi behöver alla hjälpas åt för att våra anhöriga ska få den omsorg de är värda.

Anhörig fyra boenden

Svar direkt:

Vi beklagar din upplevelse som anhörig till personer som tidigare bott på särskilt boende hos oss. Vi arbetar ständigt för att säkra kvaliteten i vår omsorg och förbättra det som inte fungerar. Det är alltid en aktuell fråga. 

Vi vet också att vår personal arbetar mycket hårt i en ansträngd arbetssituation där vi både saknar vikarier och har flera vakanser som vi skulle behöva tillsätta. Det är en stor utmaning eftersom vi har låg arbetslöshet i Piteå och alldeles för få som utbildar sig inom vård och omsorg. Rekrytering är därför också en fråga vi arbetar mycket med. Även om vi inte kan uttala oss om exakt det du upplevt så kan det vara en delförklaring om det brustit i något led.

När man som anhörig har synpunkter eller funderingar, ta kontakt med ansvarig chef. Det är viktigt för att hen ska kunna göra en bedömning om vad som hänt, varför det blivit på det sättet och om vi behöver förändra våra arbetssätt.