När affären och postkontoret i byn lades ner försvann de viktigaste spontana mötesplatserna för människorna.
När även tandvård, bank och hälsovård och småaffärer försvann från närområdet krympte de spontana mötesplatserna betydligt. När så skolor och förskolor lades ner försvann också barnfamiljernas spontana mötesplatser.
När byaskolorna lades ner såldes de ofta till en byaförening. Föreningarnas medlemmar jobbar ideellt med olika aktiviteter för att på så vis skapa en samhörighetskänsla mellan nytillkommande och de som varit bybor i många år.
De pengar man får in på olika aktiviteter och de ganska små bidrag som kommunen ger i form av byapeng räcker för de flesta inte till både drift och underhåll både inomhus och utomhus.
Lakafors-Pålmark Byaförening har sin utgångspunkt i Lakafors gamla skola för den viktiga verksamhet de bedriver i dessa byar med omnejd.
Det speciella med skolan i Lakafors är att Piteå kommun äger fastigheten. Den kan därför utgöra ett bra exempel på hur kommunen kan satsa lite på landsbygdens mötesplatser.
Jordvärme är installerad, men ny isolering, nya treglasfönster och ny brädfodring måste till. Och varför inte också solpaneler som framtidsljus.
Om ett par år firar Piteå 400-årsjubileum och tills dess borde renoveringen vara klar.
Vårt förslag (motion) är att renovera och restaurera byggnader, typ byagårdar på landsbygden, skulle kunna vara lämpliga objekt för de elever som går Bygg- och anläggningsprogrammet på Strömbackaskolans gymnasium.
Bilderna ovan visar hur välskött byastugan är invändigt och vad som måste åtgärdas utomhus.