En oärlighet som inte gagnar någon

Varje månad får arbetsgivare ta emot icke sanningsenliga jobbansökningar från arbetssökande, på direktiv från Arbetsförmedlingen, skriver "En insatt utsatt arbetssökande". Ola Kereby, arbetsförmedlingschef i Norrbotten, svarar på kritiken.

Signaturen "En insatt utsatt arbetssökande" är kritisk till att arbetssökande uppmanas att söka arbeten de inte har förmåga till.

Signaturen "En insatt utsatt arbetssökande" är kritisk till att arbetssökande uppmanas att söka arbeten de inte har förmåga till.

Foto: CA Studio

Insändare2022-11-10 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag riktar mig till Piteås alla arbetsgivare med en undran. Vet ni hur Arbetsförmedlingen, i det här fallet lokalkontoret i Luleå, går till väga när de tvingar människor som står långt ifrån arbetsmarknaden att söka jobb hos er som har en platsannons utsatt? 

För att man ska få ersättning måste varje individ, trots dokumenterade funktionsnedsättningar och hälsobegränsningar, söka minst fyra jobb per månad. Arbetsförmedlingens uppmaning är att man inte ska skriva att man har några som helst funktionshinder eller begränsningar, utan söka heltidsjobb trots att det inte är klarlagt hur mycket man kan jobba. Man ska söka jobb man inte har behörighet till, ej heller tala om att man inte har något körkort om så är fallet. 

Detta innebär att varje månad så får ni arbetsgivare ta emot en massa icke sanningsenliga jobbansökningar på direktiv från den regeringsstyrda statliga myndigheten Arbetsförmedlingen. Denna oärlighet kan inte gagna någon enligt mig, vare sig man är arbetssökande eller arbetsgivare.

En insatt utsatt arbetssökande

SVAR DIREKT

Det är olika regler som ligger till grund för att ses som aktivt arbetssökande eller ej beroende på situation. Har du din ersättning från a-kassan är det deras villkor som ligger till grund för eventuellt beslut. A-kassan avgör då om de ser dig som aktivt arbetssökande eller inte. 

När du deltar i ett program och får aktivitetsstöd, utvecklings- eller etableringsersättning utbetalat från Försäkringskassan så görs en individuell bedömning där det bör framgå i din individuella handlingsplan vad som förväntas av dig som arbetssökande.

Tillsammans med varje arbetssökande gör Arbetsförmedlingen en handlingsplan där rättigheter, skyldigheter, planerade aktiviteter och inriktning beskrivs. I handlingsplanen dokumenteras också eventuella undantag från kravet att aktivt söka lämpliga arbeten. När du är arbetslös redogör du via aktivitetsrapportering vad du har gjort för att ta dig ur arbetslösheten till exempel vilka jobb du har sökt, om du har besökt någon arbetsgivare eller om du har varit på anställningsintervju.

De allra flesta arbetssökande vill ha ett jobb och lämna arbetslösheten. Att söka jobb handlar om att presentera dig för en arbetsgivare och berätta varför just du är rätt person för det här jobbet. Att framhäva dina förmågor, vad du kan och vad du är bra på. Det är inte alltid nödvändigt att berätta om eventuella begränsningar vid en första kontakt. Självklart ska du inte ljuga, och självklart är det också beroende på vad det handlar om för begränsningar.

Jag önskar dig all lycka i sitt jobbsökande och hoppas att du ska komma i kontakt med en arbetsgivare som ser dina förmågor.

Ola Kereby, arbetsförmedlingschef Norrbottens län