En jämlik kommun som uppmuntrar ungas engagemang

En stor anledning till att jag en gång i tiden bestämde mig för att engagera mig politiskt var för att jag kunde.

Kata Nilsson berättar om varför hon engagerat sig i politiken och varför hon tycker att en jämlik kommun är en bra kommun.

Kata Nilsson berättar om varför hon engagerat sig i politiken och varför hon tycker att en jämlik kommun är en bra kommun.

Foto: Catrin Renlund

Insändare2022-09-04 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tror inte att jag just då förstod att det var det som var anledningen. Jag var mest fylld med åsikter, gällande alltifrån klimatkrisen till skolmaten. Men det fanns inte den minsta lilla del av mig som ifrågasatte huruvida min åsikt, min röst, var värdefull nog att yttra.

När vi nu nästan en vecka från valdagen inser jag att detta präglat mig mer än jag trott. När jag ser på våra 74 punkter för en bättre kommun märker jag vilka som bränner till extra i hjärtats stolt-vener. Det rör vår kommuns unga. Att vi vill ha mindre barngrupper i förskolan och fler vuxna i skolan, för att alla barn ska bli sedda och kunna få sina individuella behov mötta och intressen uppmuntrade.

Att vi vill göra musik- och dansskolan avgiftsfri och införa ett fritidsbibliotek där du exempelvis ska kunna låna hockeyutrustning – för att föräldrarnas ekonomiska förutsättningar aldrig ska vara vad som avgör när barn och unga vill utforska bland de mängder av fritidsaktiviteter Piteås föreningsliv erbjuder. Att vi av den anledningen också vill höja föreningsbidragen, för vi vet vilken viktig social och demokratisk skola föreningslivet är.

Jag tror att en jämlik kommun är en bra kommun. Det betyder inte att alla ska ha det likadant, för det kommer alltid finnas de som har längre avstånd till närmsta affär eller som jobbar natt och därmed behöver barnomsorg obekväm arbetstid. Jämlikhet handlar om att jämna ut dessa skillnader i människors förutsättningar så att vi alla kan leva våra bästa liv – utifrån våra individuella behov och drömmar. Det är därför som ett samhälle som aspirerar på att vara jämlikt exempelvis ser till att goda förbindelser mellan alla kommundelar finns, och slår vakt om ”nattis” när vissa hävdar att det är för dyrt.

Jämlikhet. Ungas behov och intressen. Demokratiskt deltagande redan innan du har rösträtt. Ska Piteå vara en kommun där vi har en välmående befolkning behöver vi slå vakt om dessa värden. Även om jag, när jag engagerade mig som 13-åring, inte förstod att det berodde på att samhället uppmuntrat mig till det redan från förskoleåldern.