Vi i Skol- och landsbygdspartiet vill att en utvecklad form av det norska systemet skall etableras här. I Åfjord kommun, med 5 000 invånare och 200 vindkraftsverk, tillförs 50–60 miljoner per år till kommunkassan.
Jämfört med Piteå skulle detta kunna innebära 400–500 miljoner kronor årligen. Piteå med den största vindkraftsparken i landet måste därför reagera med direkta överläggningar tillsammans med andra kommuner, oavsett vem som vinner valet i höst här i Piteå eller i riksdagen.
Varken fastighetsskatt till kommunen eller vissa vindkraftsbolags egna påtagna bidrag (0,2 procent av omsättningen) till vissa byaföreningar är några bra metoder. Om kommunpolitikerna får bestämma så finns risken att pengarna används till skrytprojekt, ökad ekonomisk ojämlikhet då tjänstemän och politiker kan förskansa sig än mer ohemult höga löner och fortsatt ojämlikhet mellan stad och landsbygd.
Landsbygden (där verken står och skapar el) är väldigt eftersatt på många områden. De vinster som kan komma kommunen tillgodo måste därför styras till landsbygden. Sådant kan vara att eliminera farliga transportvägar för skolbarnen, busskurer för väntetid, avsaknad av gång och cykelvägar på områden utanför landsbygdscentra, enskilda vägar, gatulysen, bredband, fungerande mobiltäckning. Åtgärder som andra myndigheter har försummat.
Oacceptabelt är också att utländska bolag och oligarker av olika slag äger dessa viktiga infrastrukturdelar. År 2024 kommer 96,7 procent av vindkraften i Norrbottens län att ägas av andra länder än Sverige. Kinesiska kommunistpartiet kontrollerar och äger China General Nucelar Power (svartlistat i USA). Bolagets svenska holdingbolag äger 179 verk i Markbygden. Det är lika med i Norrbotten 19,7 procent av vindkraften.
Vi har därför skrivit en motion i denna fråga.