En äng – är inte bara en oklippt gräsmatta

Insändarskribenten känner oro för att ängarna i Älvsbyn kommer att försvinna mer och mer om man inte sköter om dem. Här får hon svar av Lars Nyberg, arbetsledare vid Älvsbyns fastigheter.

 "Om man inte aktivt arbetar med ängar har man om några år stora ytor med brännässlor, hallonbuskar, rallarros, lupin, vide eller andra stora växter som bygger varje år näring i marken och fortsätter växa", skriver insändarskribenten.

"Om man inte aktivt arbetar med ängar har man om några år stora ytor med brännässlor, hallonbuskar, rallarros, lupin, vide eller andra stora växter som bygger varje år näring i marken och fortsätter växa", skriver insändarskribenten.

Foto: Privat

Insändare2022-06-15 14:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En äng är ett av det finaste som den gamla tidens jordbruk har åstadkommit, en vall som år efter år har skördats och tagits hand om. Det finns olika typer av ängar, men gemensamt för alla ängstyper är att de behöver skötas varje år.

Älvsbyns kommun har bestämt att det ska slutas klippa på väldigt många områden och att där ska bli ängar. Jag är imponerad om det blir så. Men jag är också lite fundersam. Är de verkligen villiga att göra allt det jobb som behövs? Finns det maskiner och pengar till det? På många områden växer det tjockt gräs och det behövs skördas, transporteras bort, komposteras eller användas som djurfoder.

Som sagt, ängen är inte bara en oklippt gräsmatta.

Varje gräsmatta kan bli en äng, men det tar tid och kräver arbete. Varje äng behöver skötas och ses till då och då. Naturen sköter sitt när gräset börjar ge plats till örter och blommande växter. Det tar tid och kräver tålamod. Men den betalar tillbaka det när man första gången ser blåklockans himmelsblå färgen, kattfotens mjuka tassar eller kan räkna med prästkragens blad – älskar man eller älskar man inte.

Att få tillbaka olika miljöer till våra pollinerande insekter är viktigare än många tror. Det är livsviktig. Det är bra att kommuner, kyrkan och andra större markägare visar vägen, men det måste göras ordentligt. Det finns inga genvägar, jobbet måste göras. Det finns hopp. Att ha ängar får inte vara ett sett att tänka att man sparar pengar eller ”gröntvättar” verksamhet.

Man sparar inte i början när det behövs ett massivt arbete från gräsmatta till en vildvuxen äng. Om man glömmer det jobbet har man om några år stora ytor med brännässlor, hallonbuskar, rallarros, lupin, vide eller andra stora växter som bygger varje år näring i marken och fortsätter växa.

Marianne Kortesoja, ängsskötare

SVAR DIREKT:

Fastighetsbolaget har fått minskade anslag, vilket även drabbar skötseln av den yttre miljön i kommunen, därav så har det beslutats att minska på gräsklippningen. Det gynnar våra pollinerare men det blir också ett bättre klimat för andra djurarter som till exempel gnagare.  

Alla gräsytor kommer att klippas minst en gång per säsong för att förhindra igenväxning, att så in ängsmark är en annan aktivitet. 

Tillsammans med Älvsbyns kommun så anläggs i dagarna en blomsteräng nere vid älven på Östermalm. Den sås in med speciell ängsfröblandning och speciella pluggplantor vilka ska vara anpassade för vår växtzon.

Lars Nyberg, arbetsledare vid Älvsbyns fastigheter