Eldsjälar inom sjukvården som försöker förbättra får mothugg

"I en frisk organisation hade eldsjälarna bemötts med jubel och hurrarop. Men inte inom regionen. Varför? Jo, för att om någon avdelning kommer på någonting bra, så får det inte genomföras eftersom det kan konkurrera med andra avdelningar", skriver insändarskribenten "Snart utbränd sjuksköterska".

"Region Norrbotten att alla ska ha det lika jävligt på sin arbetsplats", skriver insändarskribenten.

"Region Norrbotten att alla ska ha det lika jävligt på sin arbetsplats", skriver insändarskribenten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2024-05-26 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns eldsjälar inom sjukvården som försöker förbättra arbetsmiljön med mycket små resurser. Det kan vara personer som tar fram scheman som tillåter återhämtning och främjar sjuksköterskornas fritid. Scheman som gör att det finns ork att ta ett extrapass då och då. 

Scheman som till och med gör att arbetsgivaren inte behöver betala ut så mycket övertidsersättning. Dessa eldsjälar kan komma med riktigt bra förbättringsarbeten som ökar effektiviteten i arbetet och som minskar stressen för sjuksköterskorna. 

I en frisk organisation hade detta bemötts med jubel och hurrarop. Men inte inom regionen. Varför? Jo, för att om någon avdelning kommer på någonting bra, så får det inte genomföras eftersom det kan konkurrera med andra avdelningar. Det vill säga att den avdelning  som exempel tar fram ett toppenschema, får inte göra det eftersom det kan locka andra sjuksköterskor att söka jobb där. I stället för att sprida goda exempel så tycker Region Norrbotten att alla ska ha det lika jävligt på sin arbetsplats.