Undernäring är i dag en av de största utmaningarna inom äldreomsorgen. Det är allvarligt eftersom undernäring ökar risk för fallolyckor och sjukdom. De äldre på våra boenden i Älvsbyns kommun frågar inte efter vegetarisk mat, många äter inte grönsaker alls.
Därför borde både politikers och kostchefers huvudbry snarare vara hur måltiderna kan utgå från individens behov och önskemål, än att de äldre ska serveras mat som de inte vill ha. Vi ska dessutom tänka på ekonomin då det uppkommer ett matsvinn. I dag kastas det bort cirka två tredjedelar av den vegetariska maten. Detta är helt förkastligt.
Vem har rätten att sätta sig över var och ens självbestämmande? En troende i Sverige kan säga att jag äter inte fläskkött – men äldre personer på våra äldreboenden i Älvsbyns kommun får inte själva bestämma vilken kost de vill ha. Det tycker jag är att diskriminera dem som bor på boendena. Exempelvis i närliggande kommuner får de som bor på äldreboende själva välja vilken kost de vill äta.
Vad säger det här om människors lika värde? Detta måste åtgärdas. Inför valfrihet då det gäller kosten på kommunens äldreboenden.