Det sker en spännande utveckling på landsbygden

I en välformulerad insändare visar Anders Nordin, Ulf Grahn och Joel Viklund (SLP) hur överens vi egentligen är i synen på utvecklingen av landsbygden.

"Aldrig tidigare har det varit så många som besökt landsbygden som de sista två åren. Det är en spännande utveckling", skriver Anders Lundkvist (S), Brith Fäldt (V) och Mats Dahlberg (MP). (Arkivbild)

"Aldrig tidigare har det varit så många som besökt landsbygden som de sista två åren. Det är en spännande utveckling", skriver Anders Lundkvist (S), Brith Fäldt (V) och Mats Dahlberg (MP). (Arkivbild)

Foto: Ylva Forslund

Insändare2020-12-18 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

På Skol- och landsbygdspartiets insändare "Satsa på bra balans mellan stadsbygd och landsbygd" i Piteå-Tidningen den 6 december.

De lyfter fram vikten av balans mellan stad och land och dialog med föreningar verksamma på landsbygden. 
Majoriteten har ingen avvikande åsikt utan jobbar för fullt med den dialogen. Den ser lite olika ut på varje område därför att man vill ha det så. 

Jävre har ett utvecklingsbolag där vi i första hand har samtal om mark till bostäder, infrastruktur och turismutveckling. Rosvik har en aktiv utvecklingsgrupp som har flera olika projekt, samtidigt som kommunen för samtal om byggande av bostäder. Norrfjärden och Hortlax har inte formaliserat sitt arbete men har ett högt söktryck på bygglov i lantliga lägen som stärker underlaget för skolor, förskolor och annan service. Den nya trafikplatsen vid E4 gör det enklare att pendla från Blåsmark och Hemmingsmark och att nyttja service i Hortlax.
 

I centrala Norrfjärden pågår planarbete för att bygga lägenheter och GC-vägen in mot Piteå finns nu med bland Trafikverkets åtgärder för 2025/26. Nya busshållplatser och förbättrade GC-vägar är precis färdigställda.
I Roknäs/Sjulnäs vill man lyfta fram hela Infjärden och det samarbete som finns mellan de stora byarna i området. De är kända för sitt starka förenings- och näringsliv och driver flera viktiga projekt.
Enskilda aktörer växer fram och kompletterar näringsliv och besöksverksamhet i kommunen. Lokal matutveckling, byaloppisar, fiskesjöar, vandringsleder, våffelservering, kaféer, utflyktsmål, camping och ställplatser och hembygdsområden. Aldrig tidigare har det varit så många som besökt landsbygden som de sista två åren. Det är en spännande utveckling.
Kommunen driver utvecklingsarbetet i projektet Gröna Näringar vid Grans och vi har en bra dialog med kommunens byamän och med föreningarna som får bygdemedel av vindkraften. 

Parallellt med detta är det ett högre tryck än någonsin på etableringar, industrimark, infrastruktur, centrumnära tomter, nya äldreboenden, skolor, förskolor, gator och vägar. Det krävs sans och balans för att få den här ekvationen att gå ihop.
Vi ska vara oerhört tacksamma att vi är en kommun som utvecklas. Vi tror att pandemin leder till att fler satsar på ett liv med boende utanför de stora städerna, där det finns en bra mix av arbete och pendling, bra service, rikt friluftsliv och trygga miljöer. Det är den linje som majoriteten i Piteå jobbar efter.

Anders Lundkvist (S), Brith Fäldt (V) och Mats Dahlberg (MP)