Det här gäller för politikerarvodena

Kan det vara möjligt att Anders Nordins partikamrater undanhållit honom fakta? Att han helt enkelt inte vet, undrar Brith Fäldt.

Brith Fäldt (V) reagerar över Anders Nordins (SLP) insändare om politikerarvoden. Kan det vara så att han faktiskt inte vet?, undrar hon. (Arkivbild)

Brith Fäldt (V) reagerar över Anders Nordins (SLP) insändare om politikerarvoden. Kan det vara så att han faktiskt inte vet?, undrar hon. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Insändare2019-11-02 09:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Med anledning av insändaren "Odemokratiska löner i Piteå kommun" (31/10).

Det är bra att A Nordin (SLP) lyfter frågan om Piteås politikerarvoden. Det är viktigt att veta att de görs om inför varje ny mandatperiod och att arvodena ska vara beslutade innan mandatperioden börjar. Tanken är, att man inte ska kunna sitta efteråt och besluta om att höja sina arvoden. 

Den 17 december 2018 tog KF en rad beslut om de frågor som Nordin tar upp i sin insändare. Där beslutades om ersättningar till förtroendevalda och i vilken turordning som ersättare ska tjänstgöra. Nordin reserverade sig i det första fallet till förmån för Centerns förslag som gick ut på att sänka arvodet för socialnämndens ordförande och i det andra fallet fanns bara  ett förslag. Partiernas förslag till turordning för sina ersättare antogs enhälligt. Innebär för SLP att först går någon från det egna partiet in, därefter MP, S och V i nämnd ordning. Nordin har alltså beslutat att ställa sig bakom den princip han kritiserar som odemokratisk i sin insändare.

Något förvånande däremot, finns det arvodesfrågor som Nordin verkar ha missat helt. Hans oppositionskompisar har ju under våren diskuterat en rad förslag om att utöka politikerarvodena. Han vet i så fall inte då om att gruppledarna för M och C haft ett antal möten med KS presidium för att försöka förhandla fram en helt ny politisk post – ett heltidsarvoderat oppositionsråd med ett arvode som vida skulle överstiga det som ordförandena i de tre största nämnderna i kommunen har. Kan det vara möjligt att Nordin undanhållits denna information? Spelet om makten kan ju ibland ta sig de mest märkliga former.

Det är stötande att Nordin tycker att det är okej att lägga egna förslag om att utöka partiernas ersättning till nya poster under pågående mandatperiod. De förslag han fick avslag på i måndags är kostnadsdrivande och skulle betalas med skattepengar. Nej, Nordin är en sann populist som väljer det som stämmer överens med hans eget tyckande och som passar bäst för dagen.

Vi som varit med länge skulle kunna berätta om många illustra arvodesdiskussioner under årens lopp, alla sprungna från olika borgerliga partiers önskemål. Jag känner mig trygg med det regelverk som antagits och som ska gälla fram till 2022. Det är också skönt att ha Vänsterpartiets kongressbeslut om partiskatt i ryggen och kunna säga NEJ till alltför höga arvoden.