"Det är bra om vi kan satsa på välfärden i Älvsbyn"

Vänsterpartiet vill stärka välfärden i Piteå, är rubriken på en insändare i Piteå-Tidningen den 30 oktober 2020. Det är synd att V i Älvsbyn inte har samma åsikter. Det skriver Orvo Hannlöv gruppledare (SD) i sin insändare.

"Äldreomsorgslyftet ger vårdpersonalen möjlighet att utbilda sig på betald arbetstid", skriver Orvo Hannlöv (SD) gruppledare. (Arkivbild)

"Äldreomsorgslyftet ger vårdpersonalen möjlighet att utbilda sig på betald arbetstid", skriver Orvo Hannlöv (SD) gruppledare. (Arkivbild)

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-11-15 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vänsterpartiet i Älvsbyn har aldrig gett bifall till Sverigedemokraternas förslag om förbättringar inom välfärden, trots att V inom övriga landet har haft just välfärden som den viktigaste punkten i sitt program så länge jag kan minnas. Det är bara Socialdemokraternas förslag som gäller för Vänsterpartiet i Älvsbyn i alla lägen.

Nu i senaste kommunfullmäktige röstade V på Socialdemokraternas budget trots att Kristdemokraterna hade noll i besparingar i sin budget på vård och omsorg. SD röstade på KD:s budget just av den anledningen, men med tillägget att en halv miljon skulle dras bort från näringsliv och avsättas till belysning på en kilometerlång slinga på elljusspåret mellan Kanis och Dalen. Som det är nu får de som tränar åka med pannlampa på den sträckan. Just näringsliv hade också ett rejält påslag i KD:s budget, där S och C föreslog sänkningar i stället.

Nedmonteringen av omsorgen för de gamla fortsätter. Man har tidigare avvecklat korttidsplatserna och även en del av SÄBO-platserna på Nyberga. Nu pågår även avvecklingen av Källbacken och Lövstigen. Med dessa riskerar vi att få samma problem som förut, att det inte finns plats för dem som är färdigbehandlade på sjukhus. Med det finns en risk att kommunen får tillbaka de stora kostnaderna. De som behöver ett boende hamnar i lång kö på grund av platsbristen. 

Äldreomsorgslyftet är bra, då får både ny och befintlig personal en möjlighet att utbilda sig på betald arbetstid.

Eftersom det är få sökande pratas det också om nollintag på gymnasiets vårdlinje, vilket jag anser är ett dåligt förslag. Det kommer att behövas fler utbildade inom området och fackförbundet Kommunals avtal blev ju bättre för de anställda, vilket kan leda till fler sökningar i framtiden.

Bra med avtalsförhandlingarna var, att de som arbetar inom vården får ett lönelyft som de är väl värda. Undersköterskorna har haft alldeles för usel lön för det arbete som de utför. Jag har haft en motion om högre lön och att de som går på försörjningsstöd borde kunna få hjälpa till inom vården med sådant som inte kräver utbildning just för att kunna avlasta undersköterskorna i deras arbete. 

Att städa, diska och bädda sängarna behövs ingen utbildning för och det skulle frigöra mer tid för undersköterskorna att ägna sig åt patienterna. Många som går på försörjningsstöd vill ju också själva göra något. Tyvärr fick jag inget gehör den motionen.