I det här fallet anser vi i oppositionen att det är ett stort och betydelsefullt beslut. Ett beslut som handlar om mer än skolan. Det kan vara en orts överlevnad, precis som affären eller posten har visat sin betydelse för ortens fortlevnad. Därför tycker vi att ett sådant beslut bör tas av fullmäktige, som är kommunens högsta beslutande organ.
.
I BUN sitter 13 ledamöter till skillnad från fullmäktige som har 51 ledamöter. Det får onekligen en större kraft i fullmäktige, som dessutom väljes av Piteås medborgare vid de allmänna valen. Vi menar att där kan väljarna välja bort de ledamöter som man inte vill ha. Det här är till syvene och sist en demokratifråga och demokrati är inget självklart den måste ständigt återvinnas.
.
Demokratiaspekten påpekas i många av Piteå kommuns rapporter och skrifter och anses där vara väldigt viktig, men här ser vi hur det i verkligheten respekteras.
Det går inte att förbise det senaste beslutet som handlar om Blåsmarks skola. Före detta beslut fick föräldrarna tycka till och det visade sig att de var väldigt engagerade och de lämnade också in en hel del förslag på hur de ansåg att skolan kunde bli kvar.
.
Frågan vi ställer oss är hur behandlades dessa förslag egentligen? Jo, det var intressanta förslag, men inget av förslagen anammades trots att de var väl genomarbetade.
Det tyder på att det finns ett demokratiunderskott i politikernas hantering av stora demokratiska frågor. Kommunen hänvisar till att förvaltningsrätten har beslutat att inget fel har gjorts och bakom det beslutet gömmer sig politikerna utan att tveka.
.
Nu stundar en medborgardialog om landsbygden. Kommer politikerna då att lyssna på medborgares synpunkter eller är resonemanget då detsamma. Det återstår att se?
Åke Forslund (L)
Ulla Persson (L)