Skogen var mogen att avverkas för att försörja Piteås skogsindustri, avtal var tecknat med Sveaskog, avverkning var sedan länge anmäld hos Skogsstyrelsen och skulle strax börja. Då ingriper landshövdingen, på uppmaning av sina tjänstemän och lokala motståndare mot skogsbruk, och stoppar avverkningen.
Att det på länsstyrelsen finns tjänstemän med egen agenda är enligt mig väl känt. Både fast anställda tjänstemän och tillfälligt anställda inventerare (som bedömer naturvärden), är djupt engagerade i och lierade med krafter som helst vill göra reservat av all skogsmark. Eller i alla fall kraftigt begränsa skogsnäringen. Fundera på vad det skulle betyda för Piteå.
Det mest graverande i detta ärende är dock hur vår landshövding agerat. Han borde ta lärdom av det mod och den hederlighet som landshövdingen i Jämtland visat, som stoppat sina tjänstemän från att köra över markägare och slagit fast: ”När det bildas naturreserverat ska det ske genom gemensamma överenskommelser och frivillighet”.
Vi har en kommande klimatkris som kräver en omställning från fossil till biobaserad energi. Det sägs att allt som kan göras av olja, det kan vi göra av skogen. Sunpine på Haraholmen är ett exempel på denna nya bioekonomi. Behovet av råvara från skogen kommer att öka kraftigt. En ny rapport från Lantbruksuniversitetet konstaterar att ekvationen inte går ihop. Skogen kommer inte att räcka. Redan är 20 procent av den produktiva skogsmarken undantagen från virkesproduktion genom olika former av skydd, enligt rapporten. För att stoppa klimatkrisen behöver vi således bruka skogen mer och öka tillgången av förnyelsebar skogsråvara. Degerberget är ett av alltför många exempel som verkar i motsatt riktning.
I Piteå har vi två stora pappersbruk och tre stora sågverk, samt två husfabriker. De finns här trots vårt geografiska läge, tack vare hållbart skogsbruk och skogens kvalitet.
Frågan måste ställas: Hur ser våra lokalpolitiker på skogsnäringens betydelse, naturreservaten generellt, och på ärendet Degerberget? Det är särskilt intressant få veta vad socialdemokraterna anser. Är det en god strategi i Piteå att med skattemedel betala enskilda markägare för att sluta bruka produktiv skogsmark? Kommunledningen har ju använt våra skattemedel till att köpa skogsmark på Råberget/Karlberg, för att ta marken ur produktion.
Jag vill bruka mina förfäders skog hållbart och bidra till Piteås ekonomi. Men med mina åsikter skulle mitt lilla skogshemman dammsugas efter rödlistade arter av aktivister och länsstyrelse och kanske konfiskeras. Så illa är det, jag törs inte skriva under med namn.