Det är väldigt lätt att följa, för människor med en fungerande bostads- och livssituation.
Men sedan har vi den gruppen som inte har en chans att klara ens en rekommendation och restriktion på grund av deras livssituation.
I Piteå har vi hemlösa. Även om Piteå kommun och politiken envisas med att förneka detta och hävda att vi har personer som saknar egen bostad, så är det fakta att vi har hemlösa, trots ordleken. Men även om man nu ska gå på kommunens påstående, gör inte det situationen bättre.
Hur skall denna riskgrupp kunna följa dessa riktlinjer och restriktioner? Hur ska dom kunna både skydda sig själv och andra mot smitta? När dom inte ens har ett eget boende att sätta sig i trygghet i.
Personer som inte har ett eget och tryggt boende, kan inte sköta grundläggande hygien i vanliga fall, eftersom förutsättningarna inte finns. När det plötsligt blir rekommendationer och restriktioner på att göra det, så står man i en desperat och helt omöjlig situation. Om man då lägger till aktivt beroende, psykisk ohälsa eller annan problematik som spelar in och bidrar till den svåra livssituationen, är denna grupp extra utsatt. Men det är tyst kring detta. Inte är det några politiker som pratar om människorna på gatan. Utan egen bostad. Utan tryggheten i ett boende. Som är i aktivt beroende. Som lever med psykisk ohälsa. Som natt efter natt flyttar mellan sovplatserna. Utsatta i svåra livssituationer är pandemins glömda riskgrupp. När skall vi få höra rösterna som för deras talan. Vars är alla stödinsatser för dom. Dom finns helt enkelt inte. För det är återigen inte bland dom utsatta och hemlösa fokuset ligger när politiken fiskar röster inför nästa val.
De hemlösa – pandemins bortglömda riskgrupp
Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner är tydliga. Bland annat ska man bara umgås med dom man bor med. Tvätta händerna ofta. Använda handsprit. Hålla avstånd. Stanna hemma om man känner sig sjuk.
"Utsatta i svåra livssituationer är pandemins glömda riskgrupp. När skall vi få höra rösterna som för deras talan", undrar André Thurström. (Arkivbild)
Foto: JENS L´ESTRADE / SCANPIX
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.