Därför valde SD att stödja S budgetförslag

Orvo Hannlöv förklarar vad som hände i KF.

Varför stödde SD i Älvsbyn S-budgeten egentligen? Det och en del annat försöker Orvo Hannlöv (SD) att förklara.

Varför stödde SD i Älvsbyn S-budgeten egentligen? Det och en del annat försöker Orvo Hannlöv (SD) att förklara.

Foto: Kenny Johansson

Insändare2019-10-30 11:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Johnny Lestander (JL) blev förvånad över att SD stödde Sossarnas förslag i budgeten.  Om JL varit med i KF och lyssnat, hade han fått veta.

Varför vi gjorde det, berodde på att Centerpartiet ville spara mycket mer inom vård och omsorg, vilket jag också sa i KF. Vi hade ju inte lagt ett eget budgetförslag så vi fick välja mellan pest och kolera och då valde vi det som var bättre för vården och omsorgen i Älvsbyn. 

Samma sak med sammanslagningen med Piteå räddningstjänst, där det betyder att kommunen får närmare en halv miljon mer i kostnader per år. Den frågan har gått tillbaka som återremiss och diskuterats fram och åter i KS, utan att det framkommit någon fördel för Älvsbyns kommun med sammanslagningen.

Ett av argumenten har varit att vi har en gammal brandbil som skulle behöva bytas ut, trots att dessa fordon har väldigt få mil och säkert går många år till, men inte är lika moderna som dagens. 

Sparförslagen inom vård och omsorg, samt sammanslagningen med Piteå Räddningstjänst var SD emot, vilket jag också redogjorde för i KF, att vi hade en annan syn på dessa två förslag i budgeten.

Jag är också lite förvånad över Centern, som vill göra så mycket besparingar i budgeten, cirka 22 miljoner (dubbelt som S-förlaget), samtidigt utan vidare bifaller förslaget att bygga ny sporthall för cirka 30 miljoner.

Badhuset med ny sporthall kommer enligt konsulten att kosta runt 134 miljoner och kanske 150 miljoner i slutändan. 

Eftersom kommunens ekonomi är dålig måste det sparas in även på investeringarna och i nuläget har vi en bra sporthall om man lägger nytt golv och rustar upp övrigt som kan behövas där.

SD vill också satsa på olika områden för att tillfredsställa kommuninnevånarna på ett bra sätt, men vi är inte så populistiska som en del andra partier så att vi blundar för övriga åtaganden som kommunen står inför.

Vi måste bygga nytt Säbo (kostnad =?), ny förskola vid Åsen för cirka 60 miljoner, taket på brandstationen läcker och det ingår inte i sammanslagningen med Piteå, samt alla andra åtaganden som är aktuella, då är det märkligt att C och de övriga partierna förutom SD prioriterar en ny sporthall för 30 miljoner kronor. Vilket jag också tog upp i kommunfullmäktige. Undrar vad JL har för synpunkt på det?

Det blir knappast lättare att få en budget i balans framöver heller med de kostnader som kommunen får med de investeringar som är på gång. Det kan komma att krävas en rejäl skattehöjning framöver.