Därför ska du testa ”Sober October”

För åttonde året i rad utmanar tusentals svenskar alkoholnormen och väljer alkoholfritt under31 dagar i oktober.

Sven-Gösta Pettersson, ordförande i IOGT-NTO i Öjebyn, vill uppmana dig att testa Sober october. Unna dig en vit månad - och hetsa ingen annan att dricka. (Arkivbild)

Sven-Gösta Pettersson, ordförande i IOGT-NTO i Öjebyn, vill uppmana dig att testa Sober october. Unna dig en vit månad - och hetsa ingen annan att dricka. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Insändare2019-10-02 12:17
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det gör de i samband med kampanjen ”Sober October”.  Samma val görs även av ett växande antal människor i många andra länder.

Att avstå från alkohol i sociala sammanhang är ett personligt val som inte påverkar någon annan negativt. Men att ställa sig utanför den rådande alkoholnormen – att alla ska dricka – bemöts ofta med ifrågasättande och ibland till och med med öppen aggression. 

Inte sällan medför detta att normbrytaren tvingas att ta till halvsanningar för att försvara sig genom att: Hen ska ta bilen, har avråtts av läkaren eller ligger i hårdträning för ett långlopp. Vissa väljer helt bort sociala sammanhang där alkohol förekommer för att slippa ständiga ursäkter och förklaringar. 

Även om du själv inte väljer att ta en helvit oktober kan du vara med och stötta, exempelvis genom att inte delta i alkoholhets på AW:n eller i andra sociala sammanhang. Om ingen avkrävs en förklaring för att hen beställer en sval IPA i baren. Med vilken rätt ställer vi då kollegan vid min sida till svars för att hen beställer alkoholfritt?

Chefen har ett särskilt stort ansvar. Ett växande antal arbetsplatser väljer idag helt bort alkohol. Men på alltför många ställen härskar ännu en järnhård alkoholnorm. Att chefen när något viktigt uppnått mål ska firas gör det genom att lägga in kortet i baren och aktivt delta i alkoholhetsen.

Trots omgivningens ifrågasättande är en nykter oktober för det allra flesta en utvecklande och spännande social och personlig upptäcktsresa.

Ett tillfälle att med nyktra ögon betrakta både det egna och omgivningens förhållande till alkohol. För vissa blir det också ett tillfälle att ta tag i förändringar i livet som de länge har önskat, men inte riktigt haft ork till.

Hittills har de positiva upplevelserna kopplade till alkoholfria perioder baserats på enskildas upplevelser. Men förra året publicerade engelska forskare en undersökning om hälsoeffekterna i den medicinska tidskriften BMJ. En rad hälsoindikatorer förbättrades markant och ett alkoholfritt liv gav enligt forskarna samma effekter på blodtrycket som ett blodtryckssänkande läkemedel. Samtidigt konstaterades att många av förbättringarna skulle klinga av så snart försökspersonerna återgick till sina gamla vanor.

Så utmana dig själv och bjud in dina vänner att tillsammans med dig delta i Sober October.