Därför ska barn plocka mer skräp

Vi på Håll Sverige Rent är stolta över att ungefär vartannat barn i Sverige varje år deltar i kampanjen Skräpplockardagarna. Men vi tycker att det borde vara varje barn, skriver Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, och förklarar varför.

Varje år kontaktas Håll Sverige Rent av personer som ilsket undrar: ”Varför ska barnen städa efter oss vuxna?” Men tro oss, städning är det sista barnen håller på med, skriver Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.

Varje år kontaktas Håll Sverige Rent av personer som ilsket undrar: ”Varför ska barnen städa efter oss vuxna?” Men tro oss, städning är det sista barnen håller på med, skriver Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.

Foto: Marcus Gustavsson/Håll Sverige Rent

Insändare2023-04-21 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje år genomför vi på Håll Sverige Rent kampanjen Skräpplockardagarna. Det är då cirka 700  000 barn går ut och plockar skräp med sina skolor. Det motsvarar ungefär vartannat barn i skolåldern. En massiv kampanj, som skolor och kommuner älskar att delta i. 

Men varje år kontaktas också Håll Sverige Rent av personer som undrar: ”Varför ska barnen städa efter oss vuxna?” 

Inte sällan med illa dold ilska i rösten. Vi kan förstå den spontana känslan. Att det borde vara någon annan som städar upp, i stället för våra skolbarn. Men tro oss, städning är det sista barnen håller på med. 

Inom beteendevetenskap brukar man prata om det krävs några saker om man vill påverka eller förändra någons beteende: förmåga, möjlighet och motivation. Så om vi vill att färre människor ska skräpa ner, behöver vi se till att människor har de tre sakerna. 

Förmåga har de allra flesta, möjlighet också, men motivationen kan kanske brista. Därför är det viktigt att förklara för människor, redan i unga år, varför man inte ska skräpa ner. Och vad är ett bättre sätt än att gå ut och titta på all den nedskräpning som sker och vilka konsekvenser den får? 

Vi tror att motivationen blir klart starkare att inte skräpa ner om man själv har varit ute och sett nedskräpningen och ansträngt sig för att göra snyggt. Barnen får också utbildning i hållbarhet och det är kunskap som blir livslång. Tillsammans med en positiv känsla av att ha bidragit skapar vi engagerade planetskötare för framtiden. 

Vi lever dessutom i en tid då barn rör sig allt mindre och spenderar mer tid framför skärmar. Varje chans skolorna får att erbjuda en fysisk aktivitet utomhus blir viktig. Vi hade gärna sett att man plockar skräp så ofta det går, inte bara under kampanjperioder. 

Och det sista skälet till att skolbarn ska plocka mer skräp, inte mindre, är möjligheten till positiv påverkan på lokalsamhället. När fler och fler kommuner försöker spara pengar genom att begränsa tillgången till återvinningsstationer eller dra ner på städning, blir det viktigt att visa för beslutsfattarna att det finns engagemang och vilja i att bo i en ren kommun. Varje skräpplockardag som genomförs blir en möjlighet att prata om avfall och städning med sina kommunföreträdare. I vissa kommuner har det lett till att man har valt att arbeta ännu hårdare för att minska skräpet.

Vi på Håll Sverige Rent är så klart stolta över att ungefär vartannat barn i Sverige deltar i skräpplockardagar årligen. Men vi tycker att det borde vara varje barn. Därför vill vi gärna se politiska beslut som får alla förskolor, grundskolor och gymnasier att delta i Skräpplockardagarna.