Därför borde avgifterna tas bort i förskola och skola

1998 var ett vägskäl för den svenska förskolan. Det var nämligen då den fick sin första läroplan. Då bestämdes att förskolans primära uppdrag skulle vara lärande och utveckling istället för som tidigare bara god omsorg.

"Vi Socialdemokrater i Älvsbyns kommun vill arbeta för att avskaffa avgifterna i förskola och fritidshem. Det vill vi för att förskola och fritids är de små barnens utbildning", skriver Linus Sköld och Anna Lundberg (S). (Arkivbild)

"Vi Socialdemokrater i Älvsbyns kommun vill arbeta för att avskaffa avgifterna i förskola och fritidshem. Det vill vi för att förskola och fritids är de små barnens utbildning", skriver Linus Sköld och Anna Lundberg (S). (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Insändare2022-08-15 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det förändrade också vilken funktion förskolan har i samhället – istället för att fokusera på föräldrars behov av barnpassning skulle förskolan vara en verksamhet som fokuserar på barnens behov, lärande och utveckling. Några år senare infördes maxtaxan. Den innebar i praktiken en subventionerad avgift för barns deltagande i förskola och fritids. Avgiftens storlek kopplades till hushållets inkomster och fick ett tak, en maxtaxa. Regeringen Persson skrev då att införandet av maxtaxa var ett steg på vägen mot att ”verksamheten skall vara avgiftsfri samt tillgänglig och likvärdig för alla.” Vi Socialdemokrater i Älvsbyn tycker att det är hög tid att ta nästa steg.

Utan att säga att allt är perfekt (förskolan behöver till exempel mer personal och mindre barngrupper) konstaterar vi att förskolans funktion som det första steget i skolväsendet har varit otroligt lyckad. Barn som gått i förskolan lyckas, statistiskt sett, mycket bättre i skolan. Därför borde förskolan också vara tillgänglig på lika villkor. Deltagande i all annan utbildning inom skolväsendet är avgiftsfritt ända upp till universitetsnivå. Det borde deltagandet i utbildningskedjans första steg också vara. Även fritidshemmet är uppvärderat till en verksamhet där undervisning bedrivs av välutbildade pedagoger med elevernas lärande i fokus. Därför är samma argument giltiga för fritidshemmet.

Också låga avgifter kan vara en hög tröskel för hushåll med små marginaler. Gruppen barnfamiljer har stora utgifter. Barn ska förutom mat och kläder ha blöjor och leksaker, cyklar och julklappar, böcker och medlemskap i idrottsföreningen. Så även om avgiften i förskola och fritids betalas som en procentsats av inkomsten och alltså blir högre för dem med högre inkomst är den en tröskel som borde plockas bort. Det skulle öka disponibelinkomsten för barnfamiljer med upp till 3 000 kr/månad.

Den gröna omställningen av industrin gör att Norrbottens arbetsmarknad expanderar och länet behöver inflyttning. Den barnfamilj som ska flytta till Fyrkanten måste se Älvsbyns kommun som ett självklart val, även om jobbet skulle råka finnas i en av våra grannkommuner. Med stigande pendlingskostnader blir avgiftsfri förskola och fritids sannolikt vägande skäl för en inflyttande familj. 

Vi Socialdemokrater i Älvsbyns kommun vill arbeta för att avskaffa avgifterna i förskola och fritidshem. Det vill vi för att förskola och fritids är de små barnens utbildning. Det vill vi för att barnfamiljer ofta har mindre marginaler än andra. Det vill vi för att Älvsbyn behöver vara en attraktiv kommun att flytta till.

Anna Lundberg (S), vice ordförande i Älvsbyns kommunstyrelse och ordförande i Barn- och fritidsutskottet

Linus Sköld (S), riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Älvsbyn