Därför behöver vi byaskolorna

Det finns mycket forskning på skillnaden mellan små och stora skolor, och den forskningen visar ganska klart att eleverna klarar studierna bättre på små skolor. Men det är inte skälet till att byaskolorna finns.

Byaskolorna finns inte för lyx och bekvämlighet. Men alla barn har rätt att gå i skolan och alla bor inte nära centralorten.

Byaskolorna finns inte för lyx och bekvämlighet. Men alla barn har rätt att gå i skolan och alla bor inte nära centralorten.

Foto: Håkan Öberg

Insändare2020-02-10 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kan ses som onödig lyx att bybarnen får gå i mindre klasser och med högre lärartäthet. Mindre mobbing, trängsel och oljud, men det är inte heller ett skäl till byaskolornas existens.

Inte för att det är roligt att slösa pengar. Varje elev på en liten skola kostar mer än en elev på en stor skola. Det är så, men nej, det är inte skälet.

Inte för att hålla byarna vid liv. Det är viktigt och något man alltid måste väga in, men det är inte huvudskälet.

Men – alla barn har rätt att gå i skolan och alla bor inte nära centralorten. I de stora byarna byggdes det en gång i tiden skolor, så att barnen i alla omkringliggande byar fick gå där. Här i Vidselskolan har vi barn från Sörstrand, Idafors, Vitberget och många andra ställen. De åker skolskjuts och har max 30 minuters väg till skolan.

Det är därför vi har byaskolor. Om sjundeklassaren från Vitberget till hösten tvingas gå på Älvåkra, så måste han/hon åka halv sju på morgonen. Det blir för dyrt med två skolskjutsar därifrån, så det innebär att förstaklassaren också måste åka halv sju och tillbringa morgonen på Fritids. När är de hemma igen? Ca kl 17. Förstaklassaren måste vara kvar på Fritids då också förstås. Kommunen betalar.

13-åringen från Vitberget tillbringar 3 timmar varje dag på bussen. Rimligt? Bara för att kommunens politiker glömde vad byaskolorna har för funktion ...