Brith Fäldt har nu fällt sin slutreplik till ”Stefan” om mobbing och SLPs icke-partistöd. Vi vill därför ta upp en helt annan fråga som handlar om partistöden i allmänhet.
16/11 2017 lämnade vi in en motion där vi ville att partistöden minskas.
Över 10 miljoner kronor kan under en mandatperiod sparas för att användas till mer nytta för medborgarna i Piteå. Ärendet avgörs på nästa fullmäktige. Flera kommunala verksamheter är ålagda att spara. Då måste partierna också göra det.
Endast vi i SLP verkar ha ambitionen att belysa de undermåliga redovisningarna. Exemplen som följer är från de två ytterlighetspartierna.
VÄNSTERPARTIET:
2016 års ansökan. V har inte redovisat en enda krona vad partistödet använts till. De kan ha använt partistödet till en sommaravslutning med korvgrillning i Svensbyn.
De har skänkt pengar till Länkarnas Öppen jul men anger inte hur mycket. Redovisningen är inte signerad av undertecknarna.
2017 års ansökan, partistöd 365 000 kronor som använts till lokal, kontor, hyror, annonsering, köpta tjänster från partidistrikt och till kommungruppen som använt det till utbildning och studiebesök och sparats till valet 2018.
Specificering saknas. Redovisningen är signerad.
SVERIGEDEMOKRATERNA:
1/1 2017 två konton: 87 494,33 kronor. Partistöd: 172 000,00 kronor.
Tydlig redovisning av 18 poster, här två exempel;
Valfond riksorganisationen 38 000,00 (vår kommentar: helt olagligt enligt gällande lag)
Frimärken 1,320.00
31/12 2017 139,270.31 på två konton.
Medborgarna i Piteå har rätt att veta hur deras skattepengar används. Riksdagens vilja är att medborgare på ett tydligt vis skall kunna avgöra om deras pengar använts på bästa sätt.
Vår överklagan till Förvaltningsrätten om partistöden handlade inte om att SLP skulle ha rätt till partistöd.
Vi påpekade att inget parti hade följt gällande kommunallag och gällande föreskrifter.
Kommunallagen och de egna föreskrifterna föreskriver att fullmäktige inte får betala ut partistöd för de partier som inte redovisat vad pengarna använts till, utsett särskild granskare eller lämnat in en granskningsrapport. Något ingen av övriga partier gjort.
Fullmäktige kunde däremot enligt kommunallagen ha beslutat att bortse från förseningen. Fullmäktiges beslut var helt ologiskt.