Förhastat och felaktigt agerande av kommunen

Det är dags att kommunen går ut med en officiell ursäkt till Ulrika Bohman, skriver signaturen "Förtroendekris" och får svar direkt av kommunen.

Efter åklagarbeslut om att inte väcka åtal mot tidigare parkchefen anser signaturen "Förtroendekris" att det är dags för kommunen att be Ulrika Bohman om ursäkt.

Efter åklagarbeslut om att inte väcka åtal mot tidigare parkchefen anser signaturen "Förtroendekris" att det är dags för kommunen att be Ulrika Bohman om ursäkt.

Foto: Joel Gustafsson

Insändare2022-10-19 12:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu, med facit i hand, efter åklagarens beslut att inte väcka åtal mot före detta parkchefen Ulrika Bohman, så bör ju både kommunledningen samt Piteås medborgare dra den slutsatsen att kommunledningens agerade var både förhastat och felaktigt vid hanteringen av ärendet. Samt verkligen fundera över hur agerandet kan göra Piteå till en attraktiv arbetsgivare. 

Ett argument från kommunledningen har varit att förtroendet bland innevånarna naggats i kanten när det gäller tempelfrågan. Tvärtom är det så att medborgarna tycker att behandlingen av före detta parkchefen varit en storm i ett vattenglas och att man snarare ifrågasätter kommunens agerande.

Istället kan vi säga att förtroendet för kommunledningen har naggats i kanten. Jag tror inte just någon anser att före detta parkchefen missbrukat sin förtroendeställning, utan snarare har man gott förtroende för hennes arbete inom kommunen och allt hon medverkat till att göra för Piteå. Spontant säger många att behandlingen av före detta parkchefen är under all kritik, så här kan vi tala om förtroendekris åt andra hållet, alltså mot styrande högre upp i stället.

Enligt åklagaren finns det alltså inget som tyder på att före detta parkchefen skadat kommunen eller haft för avsikt att skada kommunen.

Nu är det faktiskt dags att kommunen går ut med en officiell ursäkt till Ulrika Bohman.

Förtroendekris

SVAR DIREKT

Av hänsyn till den berörda före detta medarbetaren kommer Piteå kommun inte uttala sig i det enskilda personalärendet men vill ändå kort försöka förklara skillnaden mellan straffrätt och arbetsrätt. 

Straffrätt är regler om vad som är brottsligt och vilka straff som kan utdömas för brottsliga handlingar.

Arbetsrätt är bestämmelser som berör arbetsgivare och arbetstagare och vilka rättigheter samt skyldigheter dessa har gentemot varandra. Det finns ingen koppling mellan straffrätt och arbetsrätt som ger en arbetstagare rätt att behålla sin anställning på grund av att misskötsamheten inte är brottslig. 

I arbetsrätten ställs höga krav på att chefer agerar förtroendeingivande, ju högre chef desto högre krav. I Piteå kommun förväntas alla chefer agera förtroendeingivande mot sina medarbetare, mot sin arbetsgivare och mot medborgarna. När en medarbetare begår så allvarliga fel att förtroendet från arbetsgivaren inte finns kvar leder det oftast till att anställningen avslutas på ett eller annat sätt. Det kan ske genom avsked, uppsägning av personliga skäl eller genom att man i ett avtal kommer överens om att anställningen ska avslutas. 

För arbetsgivaren är det en förlust varje gång en anställning avslutas på grund av misskötsamhet men det går inte heller bygga en fungerande verksamhet om man inte har förtroende för dem som ansvarar för eller arbetar i verksamheten.

Andreas Lind Kommunchef

Cathrine Granberg Personalchef

Annika Nordstrand Förvaltningschef kultur, park, fritid