Dags att synliggöra Piteå som en samisk ort

"Om jag vore kommunpolitiker hade jag kunnat räcka upp handen i fullmäktige när en ledamot uppmanade alla närvarande samer att ge sig tillkänna – men visst finns det en trist bismak i en sådan folkräkning på etnisk grund? Även andra debattinlägg av oppositionen för med sig en trist bismak", skriver Samuel Hellgren.

"För egen del var det först när jag flyttade från Piteå som jag fick möjlighet att se mitt samiska arv som något värdefullt. Sedan jag flyttat tillbaka vill jag att mina barn redan från början ska få känna glädje och stolthet över samma arv", skriver insändarskribenten Samuel Hellgren.

"För egen del var det först när jag flyttade från Piteå som jag fick möjlighet att se mitt samiska arv som något värdefullt. Sedan jag flyttat tillbaka vill jag att mina barn redan från början ska få känna glädje och stolthet över samma arv", skriver insändarskribenten Samuel Hellgren.

Foto: Evelina Eriksson

Insändare2024-02-17 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På kommunfullmäktige påstods det att alla samer i Piteå kommun kan svenska. Det stämmer förmodligen. Det har århundraden av statlig och kyrklig assimileringspolitik sett till. Att åtskilliga andra kommunpolitiker är negativa till förslaget visar hur effektiv samma kolonisations- och assimilationspolitik har varit i osynliggörandet av en viktig del av Piteås djupa rötter, rika historia och mångfacetterade nutid: samiska näringar, språk och kultur.

En närvaro som består trots tidens tvång.

Jag är inte naiv. Självklart bör kritiska frågor ställas kring hur Piteå kommuns samiska förvaltarskap ska förverkligas. Det får inte stanna vid symbolpolitik. Jag vill dock belysa att debatten i fullmäktige visar på behovet av ett nytt förhållningssätt i Piteå. Det är hög tid att synliggöra det som alltid har varit en självklar del av vår kommun.

Det område som Piteå kommun omfattar rymmer såväl skogssamisk som fjällsamisk renskötselmark, och ligger inom både umesamiskt och pitesamiskt språkområde. Samiska språk som hör hemma i vår älvdal, likaväl som pitemålet. Liksom nord-, lule- och sydsamiska som också talas av samer i Piteå. Det är en del av Piteås nutid och historia som jag anser att alla pitebor har rätt att vara glad och stolt över. Osynliggörandet av detta berövar piteborna rätten att se hela bilden av vår kommun. 

För egen del var det först när jag flyttade från Piteå som jag fick möjlighet att se mitt samiska arv som något värdefullt. Sedan jag flyttat tillbaka vill jag att mina barn redan från början ska få känna glädje och stolthet över samma arv. Glädje och stolthet över att bo på en plats som också är samisk: Byöhđame, Bidum, Piteå. En plats man inte behöver flytta bort från för att inse värdet av sina rötter.

Det är beklagligt att somliga oppositionspolitiker i Piteå kommun inte lärt känna den fullständiga bilden av sin hembygd. Kanske kan Piteå som samisk förvaltningskommun öka alla Piteåbors kunskaper och bredda bilden av vad Piteå är och kan vara? En plats där olika språk, kulturer och näringar möts och växer tillsammans – eller? Det är dags att synliggöra Piteå som en samisk ort, en del av Sápmi. Dock inte genom handuppräckning.