Dags att förändra uttagningen till fotbollsklass

Uttagningen till fotbollsklass går emot Skolverkets viktiga grunder om alla människors lika värde, skriver "En av alla fotbollsföräldrar".

Ett barn som nekas plats, stärker det självkänslan? Lockar det till fortsatt utveckling? Lockar det till att fortsätta längre? Rimligheten att utsätta ett barn för detta? Nej, nej, nej och nej, skriver  "En av alla fotbollsföräldrar".

Ett barn som nekas plats, stärker det självkänslan? Lockar det till fortsatt utveckling? Lockar det till att fortsätta längre? Rimligheten att utsätta ett barn för detta? Nej, nej, nej och nej, skriver "En av alla fotbollsföräldrar".

Foto: Nesvold, Jon Olav

Insändare2023-03-04 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I år var det nästan 60 fotbollssugna elever som skulle konkurrera om 24 platser. Diverse övningar och spel med för dem helt okända tränare, bedömning av en jury på 4–6 olika ledare. 90 minuter på sig att visa vad de går för – 12 år gamla. Oddsen, en av tre får plats. 24 lyckliga, 36 olyckliga. 

Efter denna kväll hemgång utan feedback. Oro, ängslan – presterade jag? Finns många föräldrar som kan vittna om det fullständiga kaos som råder dessa dagar. Så kommer ett mejl till de spelare som ska få komma och visa upp sig igen. Inte alla, nej, några får inget besked alls, bara ytterligare väntan.

Vart vill jag då komma med detta? Jo, vi har 60 fotbollstokiga barn som söker för kommande tre mycket viktiga år, och det finns så otroligt mycket att ifrågasätta kring tillvägagångssättet. Hur kan barn- och utbildning neka 36 ungdomar att få spela fotboll på skoltid? Varför tillsätter man inte två fotbollsklasser när det är så högt söktryck? För många av ungdomarna handlar det om att de separeras från sina närmaste vänner. Utslagningen är brutal och total. 

Dessa barn har växt upp med Svenska fotbollförbundets direktiv, att fotboll är en inkluderande idrott där ALLA är välkomna. ALLA får vara med på lika villkor. De har växt upp med Pitemodellen som jobbar för att få fler att börja spela fotboll och fler att fortsätta längre. På vilket sätt bidrar uttagningen till fotbollsklass för att främja dessa mål och direktiv? Ett barn som nekas plats, stärker det självkänslan? Lockar det till fortsatt utveckling? Lockar det till att fortsätta längre? Rimligheten att utsätta ett barn för detta? Nej, nej, nej och nej! 

Uttagningen till fotbollsklass går emot Skolverkets viktiga grunder om alla människors lika värde, och när någon bestämmer att det ska vara fler killar än tjejer i en klass, ja då går de också emot att skolan ska förmedla jämställdhet mellan kvinnor och män. Om motiveringen lyder ”det är så många duktiga killar i år” – så innebär detta de facto att två ”normalt givna” tjejspelare inte kommer med? Snacka om otur tjejer, ni föddes i fel årskull, eller? 

Barnkonventionen är tydliga: alla barn är lika mycket värda, alla barn har rätt att säga vad de tycker, framför allt i frågor som behandlar framtiden – jag undrar vad de 36 barnen som inte blev uttagna skulle vilja framföra till ansvariga? För mig är det obegripligt att Piteå kommun, barn- och utbildning, står bakom detta när det så uppenbart strider mot allt som får ett barn att må bra. Dags för en förändring?