Coronpandemin inom äldreboenden

Under vintern pågick en debatt om huruvida man skulle ställa krav på förståelse av dialekt och svenska bland personal inom äldreomsorgen. Personalen bör få mer språkutbildning, tycker skribenten.

Det är nödvändigt att de som jobbar inom vård och omsorg får bättre utbildning i det svenska språket skriver, skribenten.

Det är nödvändigt att de som jobbar inom vård och omsorg får bättre utbildning i det svenska språket skriver, skribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-07-10 20:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bristande språkkunskaper hos personal inom äldreomsorgen kan ha bidragit till problem under coronapandemin visar det sig nu.Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har varnat om dålig svenska som en riskfaktor och att personal inom äldreomsorgen inte kan tillräckligt bra svenska.


Verksamhetschefer har larmat om kommunikationssvårigheter där man haft svårt att nå ut med informationen under pandemin. Man har via instruktionsfilmer åtminstone försökt visa hur smittan ska hanteras. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) pratar om särskilda språkombud som ska stötta kollegor som inte har kunskaper i det svenska språket.

Låt oss nu inse att det bör ställas stora krav på förståelse av svenska inom all form av vård och omsorg. Jag kommer inte att vara tacksam den dag jag och mina nära och kära behöver omsorg av personal som inte kan kommunicera med mig och oss. Större krav än så bör vi ha på vårt samhälle.