Bussen borde ha fått startförbud – glashalt på vägarna

"Vi som satt i bussen måste hylla chauffören som stannade och stod stilla tre timmar tills sandbilen kom och färden kunde fortsätta", skriver insändarskribenten.

"Vi som satt i bussen måste hylla chauffören som stannade och stod stilla tre timmar tills sandbilen kom och färden kunde fortsätta", skriver insändarskribenten.

Foto: Dan Eriksson

Insändare2025-02-26 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Komfortbussen som avgick 14.10 onsdag den 15 januari från Pite älvdals sjukhus med slutdestination Arjeplog skulle ha fått startförbud av Länstrafiken när dom visste att det var glashalt på vägen mot Arvidsjaur och Arjeplog.

Länstrafiken som har ansvar för busslinjen släppte iväg bussen som hade 21 passagerare, bussvärdinna och chaufför. Det hade tidigare på dagen kommit varning om plusgrader och regn. Vi som satt i bussen måste hylla chauffören som stannade och stod stilla tre timmar tills sandbilen kom och färden kunde fortsätta.

Dom som skulle till Arvidsjaur inkluderad undertecknad fick tillbringa 6 timmar i bussen. Ännu värre dom som skulle till Arjeplog som fick resa cirka 8 timmar innan stugan där hemma dök upp. Tänk om någon hade blivit allvarligt sjuk så hade enda räddningen varit helikopter.

Det fanns tre diabetiker ombord. För min egen del så kände jag att blodsockret sjönk. I normala fall hade jag kommit hem 16.00 och kunnat äta middag. Som tur var så ställde kompisarna i bussen upp med mazarin, renklämma, söt dryck, mandarin så jag kom levande hem till Domängatan i Arvidsjaur. Tack till bussvärdinnan som bringade ordning i kaoset.

Dan Eriksson

Svar direkt:

Den 15 januari var en mycket besvärlig dag i trafiken runtom i Norrbotten och väglaget förändrades mycket snabbt under morgontimmarna och fortsatte under dagen. Tornedalen upplevde inte samma problem medan den fjällnära och kusttrafiken, i många fall ställdes alltefter att det blev svårare och svårare att ta sig fram.

Under perioder då vädret påverkar trafiken, så är Länstrafiken i nära kontakt med våra olika trafikbolag för att kunna informera resenärerna så effektivt och snabbt som det bara går.

Det är dock inte alltid möjligt att förutse alla eventualiteter och ibland, så som den 15 januari, försämrades framkomligheten extremt snabbt.

Ytterst är det förarens bedömning, ofta med mångårig professionell erfarenhet som yrkeschaufför, som i dialog med sin trafikledning avgör om bussen skall fortsätta resan eller ej.

I det här fallet, gjordes bedömningen vid avfärd att det var möjligt att på ett säkert sätt genomföra resan till Arvidsjaur och Arjeplog. Framkomligheten försvårades dock kraftigt under resan, och föraren gjorde den rätta bedömningen och tog beslutet att det inte var säkert att fortsätta och avbröt färden.

Naturligtvis är det inte bra att vara strandad efter en kall och hal väg, speciellt inte i Norrbotten där det är långt mellan byar och centralorter och där det inte finns bärgare i varje by. 

Kollektivtrafiken utgör en viktig länk i att hela Norrbotten ska leva men det är också en verksamhet som bedrivs under väldigt speciella och ibland utmanande situationer.

Resenärernas säkerhet kommer alltid i första rummet och det styr hur vi driver Länstrafiken. Service till resenärerna är också högsta prioritet, och varje beslut att ställa trafik eller på något annat sätt göra förändringar som ställer till det för resenärerna, är väldigt svåra beslut. 

Det värmer i hjärtat när jag läser att resenärerna, bussvärdinnan och föraren på bussen som fick vänta i tre timmar, tog hand om varandra och såg efter varandras välbefinnande. Till er vill jag säga tack. 

Mattias Bergdahl, vd Länstrafiken Norrbotten