SLUTREPLIK
Med anledning av insändaren "Håkan Johansson sprider floskler omkring sig" (3/2), en replik på "Välfärdsmiljoner – och utsträckt hand" (29/1).
Ja du, Brith Fäldt! Än en gång visar du tydligt att du inte vill samarbeta med andra partier eller accepterar en invit om breda överenskommelser. Istället kontrar du, i vanlig ordning, med att kasta förolämpningar på andra. Men det är ju också ett viktigt besked till väljarna.
Jag förstår heller inte vad du vill ha sagt med din insändare, Brith? Att vi Moderater driver borgerliga förslag om nödvändiga effektiviseringar och kvalitetshöjningar i kommunen – för skattebetalarnas bästa och för långsiktig hållbarhet – motsäger knappast min invit till er andra partier för att hitta så stort samförstånd som möjligt. I det här fallet om de extra 21 miljoner kronor som Piteå kommun får från staten.
Vänsterpartiet, med rötterna i kommunismen, är väl det enda parti idag som fortfarande tror på att ju mer skatten höjs, desto bättre blir allt. Att ha effektiva processer verkar helt främmande och att det är skattebetalarnas pengar som vi hanterar i kommunen, verkar ha gått Brith Fäldt helt obemärkt förbi.
Dessa 21 miljoner extra som vi nu får från staten, som ingen hade räknat med, vidhåller jag att man kan likställa med ”gåvor från himlen”. Men vi kan kalla det för "gåvor från de som betalar skatt till staten, som nu riksdagen fördelar ut till kommunerna", om det känns bättre.
Tyvärr känner jag mig inte alls så lugn som BF önskar. När vänsterpartiet ska hantera pengar i en kommun så har man all anledning att känna oro. Det är också anlediningen till att jag hade hoppats att vi kunde lägga ut den där spången över det dike som Brith nu gräver allt djupare, dag för dag. Men jag ser också att sprickan mellan S och V börjar bli djupare även i Piteå, vilket ger lite framtidshopp.
Majoritetspartierna S, V och MP – och kanske då framför allt Brith Fäldt – verkar tro att man har alla Pitebor bakom sig, men jag vill påminna om att ni bara har 51,7 procent av väljarkåren i Piteå bakom er. Därför vore det rimligt att vara lite ödmjuk inför resterande 48,3 procent också.