Bristen på tandläkare måste bli en valfråga

Sveriges Tandläkarförbund anser att bristen på tandläkare, i vissa regioner i Sverige, måste få en betydligt mer prioriterad plats på politikernas agenda.

"Det är dags att de svenska politikerna också stödjer de åtgärder som krävs för att hela landet ska utvecklas och få en mer jämlik tandhälsa bland befolkningen", Chaim Zlotnik
förbundsordförande för Sveriges Tandläkarförbund.

"Det är dags att de svenska politikerna också stödjer de åtgärder som krävs för att hela landet ska utvecklas och få en mer jämlik tandhälsa bland befolkningen", Chaim Zlotnik förbundsordförande för Sveriges Tandläkarförbund.

Foto: Maria Johansson

Insändare2022-07-04 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

18 av Sveriges 21 regioner har brist på tandläkare samtidigt som en helt ny undersökning från förbundet visar att åtta av tio tandläkare kan tänka sig att arbeta i glesbygden. Det behövs modiga och nytänkande regionledningar och politiker för att säkerställa en tillgång på tandläkare i hela landet. 

Bristen på tandläkare i vissa regioner i dag är så pass alarmerande och har varit det under så många år att situationen på sikt hotar att försämra befolkningens tandhälsa.

Sveriges Tandläkarförbunds medlemsundersökning har närmare 2 000 tandläkare besvarat. Förbundet har undersökt vilka faktorer som är viktigast för att tandläkarna ska våga påbörja en ny arbetssituation utanför storstadsregionerna och den visar att:

  • 71 procent anser att möjligheten att utvecklas i yrkesrollen var en mycket viktig faktor

     
  • 69 procent anser att lönen var en mycket viktig faktor 

     
  • 62 procent anser att arbetsmiljön och gott ledarskap på arbetsplatsen var en mycket viktig faktor

Förbundets undersökning visar att möjligheten att kunna utvecklas i yrkes­rollen är viktig för många tandläkares arbetsplatsval. Det finns många lösningar som politiker och regionpolitiker kan ta till för att locka tandläkare så som höjda löner, förkortad arbetstid (35–37 timmar/vecka) och andra förbättrade villkor för de som jobbar i glesbygden. Tjänster som möjliggör deltidsstudier eller forskning kan vara en av flera vägar att gå, som också ger möjlighet till yrkesmässig utveckling.

Arbetsmiljö och gott ledarskap på arbetsplatsen måste också prioriteras enligt undersökningens resultat. Arbetsgivaren behöver satsa på sina anställda och utbilda klinikchefer och tillsammans med tandläkarna tänka ut kreativa lösningar för kompetensförsörjningen. 

Svensk tandvård får inte tappa den tradition av preventiv och regelbunden tandvård som har byggts upp. Samtidigt som preventiv tandvård inte kan lösa bristen på tandläkare.

Tandvården var en valfråga i det senaste norska valet. Det är dags att de svenska politikerna också stödjer de åtgärder som krävs för att hela landet ska utvecklas och få en mer jämlik tandhälsa bland befolkningen.