Bra bild av behoven – viktigt när SPSM ger stöd

Svensk förskola, skola och vuxenutbildning har slitit hårt under pandemin. Nu väntar nya utmaningar för att ge barn och unga som flyr kriget i Ukraina bra mottagande. Som stödjande myndighet har Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) uppdraget att stötta utbildningsverksamheter under alla förhållanden och utgå från behoven.

"I Norrbotten har organiseringen av grundsärskolan i de mindre kommunerna kommit upp som en stor utmaning.", skriver insändarskribenterna. (Arkivbild)

"I Norrbotten har organiseringen av grundsärskolan i de mindre kommunerna kommit upp som en stor utmaning.", skriver insändarskribenterna. (Arkivbild)

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2022-05-24 15:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att ge barn och unga utbildning är ett av samhällets viktigaste uppdrag. Vi på SPSM har under 2021 mött ett flertal kommunala och enskilda skolhuvudmän för förskolor, skolor och vuxenutbildningar i Norrbottens län för samtal om utmaningar, styrkor och behov. I dialogerna har huvudmännen tagit upp utmaningar som vi nu arbetar med för att möta.

Några områden har kommit upp i alla samtal, oavsett om man är liten eller stor kommun, fristående eller kommunal verksamhet.

Problematisk skolfrånvaro som kryper ner i åldrarna är ett växande problem.

Hur utbildningen ska fungera så bra som möjligt för barn, unga och vuxna med en funktionsnedsättning. Huvudmännen lyfter mer kunskap och förutsättningar att organisera sin verksamhet så att alla får en utbildning där de kan utvecklas så långt som möjligt. En utmaning är att få till det förebyggande och främjande arbetet så att det inte alltid blir reaktiva insatser.

I Norrbotten har organiseringen av grundsärskolan i de mindre kommunerna kommit upp som en stor utmaning.

Utifrån de behoven utvecklar vi vårt specialpedagogiska stöd. Det finns kurser att söka, och vi ger rådgivning, inom de områden som lyfts i Norrbottens län. Våra rådgivare ger stöd i hur skolor och skolhuvudmän kan förebygga och tidigt se tecken på det som kan utvecklas till problematisk skolfrånvaro. Vi ger också bidrag till verksamheter som vill utveckla sitt arbetssätt. I den kris som kriget i Ukraina kan leda till har vi kunskap om hur skolor kan organisera undervisning och ge stöd. Vi önskar att fler förskolor, skolor och vuxenutbildningar vänder sig till SPSM. Det finns behov– det vet vi genom de samtal vi haft med skolhuvudmän.

Många skolhuvudmän har också uttryckt att de vill utveckla ett mer systematiskt arbetssätt så att de kan ge ett bättre stöd och förutsättningar till sina verksamheter. Vi tar med oss det skolhuvudmännen lyft, in i arbetet med Skolverket och kommer erbjuda kvalitetsdialoger med enskilda och kommunala skolhuvudmän, med start i höst. I de dialogerna vill vi vara ett stöd till skolhuvudmännen i Norrbottens län och deras arbete för att skapa en likvärdig utbildning med god kvalitet för alla barn och elever.