Nu är den härliga förvåren här med alla sina vackra tulpaner. Härliga stunder på pimpelisarna med en kopp varmt kaffe eller choklad och kanske en god skinkmacka till.
Ljuvligt – kan det tyckas! Men - var kommer den där skinkskivan från?
Är den svensk eller kommer den kanske från en inte så vacker tulpan, nämligen ett danskt märke som nu börjat göra TV-reklam för sina produkter.
Ett billigt alternativ till den svenska fläskfilén som av någon anledning aldrig tycks kunna priskonkurrera med den danska.
Hur kan detta vara? Båda länderna är med i EU och borde väl kunna ha samma produktionskostnader för ett kilo fläskkött?
Uppenbarligen inte om man kollar in danskköttets priser i kyldiskarna. Fläskfilé och bacon är alltid cirka 30–40 procent billigare än vad våra egna lokalproducenter kan erbjuda.
Varför?
Jo, om man som i Danmark använder mycket mer antibiotika i fodret så minskar dödstalen för grisarna. Suggan hålls dessutom inklämd i ett mycket trångt läge under grisningen för att inte kunna lägga sig ner och klämma ihjäl någon kulting.
Detta sker i storindustriell skala över hela Danmark.
Man producerar nu så många grisar att man inte längre har slaktkapacitet i landet och därför exporteras miljontals grisar till bland annat Polen för uppfödning i stora slaktsvinsstallar. ”För ett fåtal år sedan var det endast 250 000 grisar som skickades men nu är det cirka fem miljoner” säger grismäklaren Hans Pedersen. (Obs – detta var 2016!)
Nåväl, men vad är problemet med att danskarna exporterar sina grisar till Spanien, Tyskland, Italien, Kroatien Polen och Georgien.
Jo, de danska avelsgrisarna har till mer än 63 procent MRSA (Multi Resistenta Staffylococcus Aureus). En mycket farlig bakterie även för oss människor! Som exempel kan nämnas sjukhussjukan. Orsaken är det frikostiga antibiotikaanvändandet.
2008 gjorde man de första testerna av MRSA på avelsbesättningarna och på sex år hade man gått från noll till 63 procent smitta. I 17 av 24 undersökta medlemsländer i EU finns nu MRSA i svinbesättningarna.
I Sverige och 6 andra medlemsländer finns ingen MRSA. Uppgifterna hämtade från ATL, 7/12 2016.
Om man nu ändå tycker att det billiga köttet från Danmark är att föredra framför det fina fläsket från våra lokalproducenter så kommer här ett tips:
Använd skyddshandskar när du hanterar köttet och stek det väldigt väl. Vem vet, kanske slipper du MRSA då?!
Ett tips till Ica, Coop, Tempo, Willy’s med flera: Sluta saluföra danskköttet!
Om Ernst Hugo Järegård hade levt hade han väl sagt; ”danskdjävlar”!