Bekämpa mäns våld mot kvinnor

Mäns våld mot kvinnor är och ett enormt samhällsproblem, skriver insändarskribenten.

Enligt insändarskribenten begås ofta sexuellt våld mot unga tjejer av unga killar. (Arkivbild)

Enligt insändarskribenten begås ofta sexuellt våld mot unga tjejer av unga killar. (Arkivbild)

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-08-17 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är ovärdigt att kvinnor i Sverige fortfarande berövas sin rätt att leva tryggt och fritt. Det skapar lidande, begränsar kvinnors frihet och medför stora kostnader för individer och samhället. I vårt Sverige, ska alla kunna leva som fria individer, på jämställda villkor. Därför vill Centerkvinnorna stärka flickors och kvinnors rättstrygghet – och bekämpa mäns våld mot kvinnor.
 

År 2021 anmäldes 9 668 våldtäkter, en stor majoritet anmäldes av kvinnor. 
3 913 av våldtäkterna anmäldes av ett barn, alltså en person mellan 0-17 år. 
I denna grupp är unga tjejer de som främst utsätts. Sexuellt våld mot unga tjejer begås ofta av unga killar och unga killar utsätter också sina partners för våld i nära relation. Våldsspiralen börjar tidigt och har ibland tragiska bakomliggande orsaker – men det är inte något som legitimerar våldet. 
 

Det är tydligt att det krävs tidiga åtgärder för att motverka och bekämpa mäns våld mot kvinnor, som ofta börjar med killars våld mot tjejer.
Centerkvinnorna vill se:
Nolltolerans mot sexuella trakasserier och allt sexuellt våld ska gälla i skolor. 
En stor satsning genomförs för att öka kunskapen om våld i unga relationer bland skolpersonal och i elevhälsan. 
Att elevhälsan får verktyg för att stötta unga personer som är utsatta för våld och nå ut till förövare i syfte att bryta våldsspiralen. 
Att civilsamhällesorganisationer som kan nå ut, utbilda och informera om sex, samlevnad och rättigheter, till både unga och vuxna, ska få medel till den verksamheten.

 

Sverige är en stark demokrati med ett robust rättssystem och en stark rättssäkerhet, men det finns områden där rättstryggheten är svagare – särskilt för kvinnor. Det är påtagligt i statistiken över sexualbrott, ett brott där det främst är kvinnor som blir utsatta. Vad beträffar brottet våldtäkt, är anmälningarna många, men de fällande domarna få – ungefär 5 av 100 anmälda våldtäkter leder till en fällande dom. Samhällets bristande skydd av kvinnor som utsätts för våld i nära relation är ytterligare ett exempel på hur svag rättstryggheten är. Av de 29 527 anmälningarna år 2021 om misshandel mot kvinnor, begicks 81 procent av brotten av en närstående eller bekant gärningsman. 

Att leva ett fritt och tryggt liv tycks inte heller vara ett alternativ för kvinnor som har blivit utsatta för våld av en partner eller en tidigare partner. Att lämna en våldsam relation är bland det farligaste en kvinna kan göra, och eftervåldet kan drabba henne i flera år efter att relationen tagit slut. Det finns kvinnor som tvingas leva gömda, med skyddad identitet för att hålla sig undan en förövare. Det är ett svek av ett starkt demokratiskt samhälle att inte kunna garantera individers trygghet – överallt, även i hemmen. 

Centerkvinnorna kräver att:
Elektronisk övervakning ska vara obligatoriskt vid kontaktförbud. 
Möjligheterna att besluta om särskilt utökat kontaktförbud uppgraderas till ett vistelseförbud, så att det kan tilldelas personer som utgör ett hot mot en annan person i ett större geografiskt område. 
Utgångspunkten alltid ska vara att det är den förövare som utsätter sin partner för våld och hot som ska flytta på sig – inte den utsatta. 
Personer med vistelseförbud anvisas att söka bostad på annan ort.
Utredare och åklagare med specialistkompetens i våld i nära relation, sexualbrott, sexköp/människohandel och hedersbrott ska finnas i varje polisregion.