Behöver redskap för att minska smittspridningen

Signaturen "Lärare från verkligheten" anser inte att Piteå kommun gör tillräckligt för att förhindra smittspridningen av covid-19 på skolorna. Malin Westling, skolchef ger ett svar direkt.

"Jag rekommenderar skolchefen att göra ett studiebesök på några av våra skolor för att se hur det verkligen föreligger", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

"Jag rekommenderar skolchefen att göra ett studiebesök på några av våra skolor för att se hur det verkligen föreligger", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Insändare2020-11-22 17:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag arbetar som lärare på en av kommunens skolor, och jag höll på att sätta kaffet i vrångstrupen när jag läste vår skolchef Malin Westling ord om de åtgärder som gjorts i skolorna i Piteå kommun för att förhindra smittspridning.

Enligt Westling har vi förändrade scheman för att förhindra trängsel, glesare möblering och extra städning. Jag vet inte vilken verklighet skolchefen lever i då jag och flera kolleger på andra skolor i kommunen inte alls känner igen oss i detta. Antingen är hon inte alls insatt, eller så talar hon inte sanning. Jag rekommenderar skolchefen att göra ett studiebesök på några av våra skolor för att se hur det verkligen föreligger. 

Någon glesare möblering är inte möjlig då vi har alldeles för små lokaler, så det avstånd som folkhälsomyndigheten rekommenderar går inte att efterleva. Det utökade städet består av några extra trasor som eleverna får dela på och själva torka sina bänkar med. Städpersonalen hinner inte städa extra då de inte fått mer resurser till detta. Det går att göra mycket i skolorna för att skydda personal och elever mot smittan, men tyvärr görs inte tillräckligt då det kostar pengar att genomföra. Några förslag är: Anställ extra personal till skolan, städet, och även i matbespisningen som får portionera ut maten, sätta servetter runt besticken och bre smörgåsar och hyr extra lokaler så vi slipper trängas. Då först får vi de redskap som behövs för att motverka smittspridningen på våra skolor.

Lärare från verkligheten

Svar direkt:

Under våren och hösten har jag tagit del av rapporter över de åtgärder som skolorna vidtagit utifrån de rekommendationer som skolverket och folkhälsomyndigheten gett. Eftersom skolorna har olika förutsättningar och storlek såg också lösningarna olika ut mellan enheterna, men samtliga skolor hade vidtagit någon form av åtgärd för att efterleva riktlinjerna. 

Skolorna uppgav till exempel att man coronaanpassat klassrummen genom att sprida ut bänkarna så luftigt som möjligt, att man schemalagt så att elever går ut och in i omgångar (vissa skolor hade till och med satt upp skärmvägg vid ingångarna mellan in- och utpasserande), man hade ändrat schemaläggningen så att klasserna börjar och slutar vid olika tidpunkter, raster är utspridda vid flera tidpunkter och på skolgården försöker man undvika ansamlingar av elever. Man hade även lagt om idrottsundervisningen för att undvika närkontakt samt försökt lägga så mycket som möjligt av undervisningen utomhus. För att trygga skolmatsalarna rapporterades att man fördelat måltiderna både tidsmässigt och till fler lokaler (klassrum, uppehållsrum med mera) på vissa skolor. 

Rektorerna på våra förskolor och skolor har gjort en hjälteinsats under hösten för att coronaanpassa och hålla verksamheterna igång trots de utmaningar som råder. Det är min fasta övertygelse att all personal gör sitt allra yttersta för att trygga arbetsmiljön för såväl elever som personal. Sedan är det, som redan nämnts, olika förutsättningar på olika skolenheter. Om man som personal upplever att arbetsmiljön kan förbättras ytterligare hoppas jag att man lyfter det med sin rektor på arbetsplatsträffar. Tillsammans kan vi försöka göra situationen ännu lite bättre.

Malin Westling, skolchef, utbildningsförvaltningen