Begrav samiska kvarlevor från Norrbotten

På Urfolksdagen den 9 augusti kräver Amnesty Sápmi att samiska kvarlevor begravs.

På Ájttemuseet i Jokkmokk förvaras samiska kvarlevor från Ruonala. Nu kräver insändarskribenterna att samtliga kvarlevor och heliga föremål återbördas till samiska folket.

På Ájttemuseet i Jokkmokk förvaras samiska kvarlevor från Ruonala. Nu kräver insändarskribenterna att samtliga kvarlevor och heliga föremål återbördas till samiska folket.

Foto: Norr Media

Insändare2021-08-08 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvarlevor efter samer och heliga föremål har forslats till museer och institutioner runt om i vårt land. Det är ett resultat av den svenska statens rasbiologiska historia. Nu, i samband med urfolksdagen den 9 augusti, begär representanter för Amnesty Sápmi begravning av samiska kvarlevor som kommer från Norrbotten. 

Den 9 augusti uppmärksammas den internationella urfolksdagen över hela världen. I Sverige har vi flera minoriteter, men endast ett urfolk – samerna. Därför vill vi påminna om Sveriges skyldighet att leva upp till urfolksrätten.

På Historiska museet vid Lunds universitet finns kranier från två samiska män från Luleå och en man från Arjeplog. 

På Uppsala universitetsmuseum finns samiska kvarlevor efter minst 46 samer, varav ett monterat skelett från Arjeplog samt kranier och skelettdelar från minst 17 personer från Ruonala-kyrkogården utanför Karesuando. Kvarlevorna från Ruonala förvaras på Ájttemuseet i Jokkmokk, med ett uttryckligt besked i deponibrevet att de inte får återbegravas.

FN:s urfolksdeklaration, som Sverige godkände för 14 år sedan, innehåller rätten till repatriering av kvarlevor. Därför är det oetiskt och folkrättsligt oförsvarbart att dessa kvarlevor ännu inte har återbördats till det samiska folket.

Arjeplogs sameförening har begärt återbegravning av kvarlevorna från Lund och Uppsala. Amnesty Sápmi tycker att det är oacceptabelt att samerna själva ska behöva driva processer när det gäller kvarlevor, som grävts upp ur gravar eller förts bort innan begravning. Det kallades forskning, men handlade om statligt finansierad rasbiologi och ren rasism. Nu måste regering och riksdag ta sitt ansvar och uppfylla de rättigheter, som uttrycks i urfolksdeklarationen.

Men även museerna har ett ansvar. ”Museer kan arbeta proaktivt och identifiera föremål eller mänskliga kvarlevor där det finns etiska skäl för återlämnande”, skriver Riksantikvarieämbetet 2020.

Vi menar att alla universitet och museer – inte bara Uppsala och Lund – ska ta initiativ till begravningar av kvarlevor genom dialog med de samiska organisationer som berörs. Vi vill att de ska lämna en framställan till regeringen om ett återbördande till de samer och orter som berörs. Det är endast regeringen som kan fatta dessa beslut, men de måste få ett underlag.