För att ett samhälle och en kommun skall vara utvecklingsbart så måste utbildningsmöjligheterna vara så omfattande som möjligt. Det går inte heller att anpassa den kommunala utbildningen efter det teoretiska behov som finns utifrån den arbetsmarknad som råder i en kommun. På 1980-talet var det under några år högre intagningspoäng till lantbruksskolorna (typ Grans) än till läkarutbildningen. Sedan sjönk intresset. Regionen ville lägga ner. Kommunen tog över och intresset har åter ökat.
Efterfrågan och popularitet liksom antalet barn per årskurs varierar över tid. Man kan inte som de styrande partierna, S, V och MP, agera extremt kortsiktigt. De lade ner ett antal viktiga skolor på landsbygden. Hemmingsmark överlever som friskola vilket är ett konkret bevis för att de styrande partierna hade helt fel i sina kalkyler. Nu ökar barnmängden på landsbygden vilket gör att de nedlagda skolorna bör startas upp igen. Skolor på landsbygden är nödvändiga om kommunen skall behålla en ung befolkning som vill bo på landet.
Kultur; musik, konst, dans, teater, film med mera är tillsammans och enskilt oerhört viktiga ingredienser i ett samhälles existens. Majoritetsstyret har nu för avsikt att lägga ner Dansskolan på Strömbackaskolan i Piteå. Musiklärarutbildningen försvinner också. Detta är en kraftig signal till omvärlden att Piteå kommun nedmonterar kulturen. Skol- och Landsbygdspartiet (SLP) röstade även mot en nedläggning av Svenska Balettskolan.
Det saknas inte pengar för att driva Dansskolan vidare. Det saknas inte pengar för att stödja kulturen. Det är en prioriteringsfråga om vad man tycker är viktigt. Här är ett av senaste exemplen på hur man prioriterar. Rally Sweden. Som majoritetsstyret skriver: ”Ett spektakulärt vinterrally som pågår under fyra dagar med närmare 100 miljoner tv-tittare runt hela världen. Detta är ett årligt återkommande event. Det kommer också innebära ökade intäkter för hela det regionala näringslivet.” Kommunalrådet Lundkvists dröm är att få arrangera rallyt mellan vindkraftsturbinerna i Markbygden.
Man garanterar driftsmedel med upp till tre miljoner kronor per år under 2022–2024. SLP var det enda parti som röstade mot detta förslag. Vår bedömning är, vid brist på pengar, är det viktigare att långsiktigt satsa dessa på skola, kultur och landsbygd än på ett fyradagars jippo.