Barn med typ 1-diabetes får sämre skolresultat

"Vi förstår att skolpersonalen är under svår press med en hög arbetsbörda, samtidigt har de en unik möjlighet att göra skillnad för elever med funktionsnedsättningar och att bidra till att förändra samhällets syn på dessa", skriver Elin Cederbrant, ideella föreningen T.A.D.1.

Drygt 55 000 personer i Sverige lever med typ 1-diabetes idag och varje år insjuknar omkring 950 barn och minst lika många vuxna. Antalet som insjuknar ökar för varje år utan känd orsak. Det skriver ideella föreningen T.A.D.1 i sin insändare.

Drygt 55 000 personer i Sverige lever med typ 1-diabetes idag och varje år insjuknar omkring 950 barn och minst lika många vuxna. Antalet som insjuknar ökar för varje år utan känd orsak. Det skriver ideella föreningen T.A.D.1 i sin insändare.

Foto: Maria Hedenlund

Insändare2024-02-20 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Barn med den obotliga sjukdomen typ 1-diabetes får sämre resultat i skolan än jämnåriga utan sjukdomen och anmälningarna till DO om bristande stöd har ökat de senaste åren. Detta trots att skolans ansvar är tydligt och en enkel och gratis utbildning finns tillgänglig. Som rektor och skolpersonal kan du göra livsviktig skillnad för dessa barn!

Typ 1-diabetes kräver omfattande egenvård som enligt lag är skolans ansvar under skoltid. Bristande kunskap och stöd är på kort sikt förenat med livsfara och leder på längre sikt till sämre studieresultat, fysisk och mental ohälsa samt diskriminering i samhället.

Elever med typ 1-diabetes går ut årskurs 9 med lägre betyg än sina friska klasskompisar, vilket i vuxen ålder avspeglas i lägre inkomst än för genomsnittet som lever utan sjukdomen. 



Idag saknar många av de rektorer och huvudmän som fattar beslut om stödinsatser den kunskap de behöver om typ 1-diabetes för att förstå konsekvenserna av de beslut de tar för barnen. Hur väl behandlingen sköts får direkt påverkan på skolresultatet då både för lågt och för högt blodsocker ger koncentrationssvårigheter och försvårar inlärningen. Med rätt stöd ges elever med typ 1-diabetes samma förutsättningar som andra elever. Med mer kunskap ute i skolorna om symptom på typ 1-diabetes skulle många slippa bli livshotande sjuka vid sjukdomsdebuten.



Vi förstår att skolpersonalen är under svår press med en hög arbetsbörda, samtidigt har de en unik möjlighet att göra skillnad för elever med funktionsnedsättningar och att bidra till att förändra samhällets syn på dessa. Därför har vi tagit fram en kostnadsfri digital utbildning. Vi uppmanar alla förskolor och skolor i Norrbotten att anmäla sin personal och bidra till en bättre skolgång och framtid för barn och ungdomar med typ 1-diabetes!