Åtta år av lidande för att få en korrekt ställd diagnos

"Sverige anses vara ett jämställt land, men inom hälso- och sjukvården finns mycket kvar att göra", skriver insändarskribenterna.

"Den smärtsamma sjukdomen endometrios drabbar upp till var tionde kvinna i fertil ålder. I genomsnitt har det tidigare tagit åtta år att få en korrekt ställd diagnos. En kvinna kan därmed behöva lida i åtta år av smärta", skriver insändarskribenterna. (Arkivbild)

"Den smärtsamma sjukdomen endometrios drabbar upp till var tionde kvinna i fertil ålder. I genomsnitt har det tidigare tagit åtta år att få en korrekt ställd diagnos. En kvinna kan därmed behöva lida i åtta år av smärta", skriver insändarskribenterna. (Arkivbild)

Foto: Johanna Sandgren

Insändare2024-05-26 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På söndag är det mors dag. En dag att hylla alla mammor men också en dag att uppmärksamma kvinnors hälsa och inte minst mödra- och förlossningsvården. Sverige anses vara ett jämställt land, men inom hälso- och sjukvården finns mycket kvar att göra. Kvinnor måste till exempel uttrycka mer smärta för att få samma behandling som män, kvinnor får ofta billigare sjukvård än män, förlossningsvården skiljer sig beroende på vilken region du bor i och kvinnors sjukdomar och hälsa har både inom forskning och i det kliniska arbetet under lång tid varit eftersatt. Så ska det inte vara. 

För Moderaterna är det självklart, kvinnor och män har rätt till samma goda vård. Kvinnorelaterade sjukdomar ska prioriteras på samma sätt som sjukdomar som i större utsträckning drabbar män. Allt annat är oacceptabelt. Med utgångspunkt i Tidöavtalet har vi tagit de flera viktiga steg mot en mer jämställd hälso- och sjukvård. För alla kvinnor. 

Konkret handlar det dels om att stärka förlossningsvården genom att öka tillgängligheten och minska regionala skillnader. Vi vill att alla kvinnor ska ha tillgång till ett barnmorsketeam före, under och efter förlossningen. För att förverkliga detta har regeringen gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en nationell plan för förlossningsvården, planen kommer skapa en tydlig inriktning för utvecklingen av förlossningsvården i hela landet och täcka hela vårdkedjan – från första besöket så snart graviditeten är bekräftad till besöket efter förlossningen med den lilla. 

Den smärtsamma sjukdomen endometrios drabbar upp till var tionde kvinna i fertil ålder. I genomsnitt har det tidigare tagit åtta år att få en korrekt ställd diagnos. En kvinna kan därmed behöva lida i åtta år av smärta.

Ytterligare något som enbart drabbar kvinnor är klimakteriebesvär. Omkring 75 procent får besvär som kan vara så kraftiga att livskvaliteten försämras. Socialstyrelsen har fått i uppdrag att genomföra insatser för en jämlik hälso- och sjukvård med fokus på sjukdomar som främst drabbar kvinnor och flickor. 

I Region Norrbotten jobbar vi moderater för att förbättra tillgängligheten till hälso- och sjukvård för klimakteriebesvär. Vi har föreslagit kunskapshöjande insatser vad gäller förklimakterie- och klimakteriebesvär och för att öka tillgängligheten till medicinsk hjälp föreslår vi att lägga in klimakteriemottagning i beställningen för primärvården så att kompetensen erbjuds på alla hälsocentraler. Vi anser det också viktigt att prioritera nya arbetssätt inom förlossningsvården och att införa arbetsmetoden en födande, en barnmorska.

Grattis alla mammor på mors dag. Tack vare den moderatledda regeringen prioriteras alla kvinnor i hälso- och sjukvården, oavsett om du står inför något så livsomvälvande som att föda barn eller om du söker vård för klimakteriebesvär. Ingen kvinna ska lida i onödan.