Vi ser att man på flera håll i landet testar och genomför olika modeller för arbetstid och återhämtning för yrkesgrupper där arbetsgivare har stora problem med att rekrytera och behålla personal. Bristen på kompetent personal är ett snabbt växande problem och måste hanteras. Vi, Akademikerförbundet SSR, Piteå, har lyft frågan, både på socialförvaltningen och på central nivå i kommunen.
I Timrå kommun har man använt sig av en arbetstidsmodell som heter ”7 plus 1 modellen ”. Modellen innebär 7 timmars arbetsplatsförlagd arbetstid med den återstående timmen vikt för reflektion, med bibehållen lön. Man genomförde först ett pilotprojekt, för myndighetsutövande personal inom individ- och familjeomsorg, socialförvaltningen. Syftet med projektet var att frigöra tid till socialt arbete, kompetensutveckling, reflektion och framför allt återhämtning. Projektet visade på goda möjligheter till återhämtning och färre upplevde konflikt mellan yrke och arbetsliv. Arbetsgivaren fick inga högre kostnader då sjukfrånvaron sjönk drastiskt. Projektet utvärderades av Kommunalförbundet Västernorrland och har nu permanentats.
I socialt arbete möter man dagligen människor i utsatta, komplexa situationer, man använder i stor utsträckning sig själv som arbetsredskap. I ett känslomässigt krävande arbete är behovet av tid för reflektion och återhämtning extra viktig. Det finns stöd i forskning som visar på behov av återhämtning i yrken som innebär höga krav, som exempelvis socialt arbete.
Signalerna från arbetstagarna om en alltmer ansträngd arbetssituation ökar och därmed ökar riskerna för ohälsa och ökade antal sjukskrivna. Det blir allt tydligare att vi behöver se nya metoder för att utforma arbetslivet. Med denna modell (7 plus 1 modellen) blir det lättare att rekrytera personal, arbetsgivaren får behålla personal och det finns möjligheter att de som slutat sitt arbete kan återanställas.
Denna arbetstidsmodell är även prövad för andra yrkesgrupper, exempelvis undersköterskor, med goda resultat.