Idag har vi en skör balans mellan produktion och konsumtion byggd på global frihandel. Den har nu delvis satts ur spel på grund av ökade energipriser och kriget i Ukraina. Energipriserna gör maten dyrare att producera och transportera, kriget i Ukraina och till detta kopplade handelssanktioner resulterar i att mat inte når den internationella marknaden.
Ryssland och Ukraina har ur ett globalt perspektiv mycket stor betydelse när det gäller spannmålsproduktion, men också när det gäller insatsvaror (varor som behövs för att producera mat). Förra året exporterade Ryssland och Ukraina 1 miljon ton i veckan. Sverige producerar 3 miljoner ton per år.
Halva jordens befolkning får mat som ett resultat av gödningsmedel. Tas dessa bort kommer skörden av vissa grödor att minska med hälften. Detta kan inte ersättas av naturgödsel eftersom animalieproduktion och växtodling inte alls står proportion till varandra. En femtedel av Sveriges handelsgödsel kommer från Ryssland.
Varför är då spannmål så viktigt? I en stor del av världen är bröd den viktigaste basfödan, men spannmål är också en viktig förutsättning för kött- och mejeriproduktion. Brist på spannmål slår hårt mot i princip all tillgång på mat.
Dagens situation kommer att få konsekvenser som höjda livsmedelspriser. Dessa leder dock till ökad inflation och höjda räntor. Detta innebär i sin tur minskat konsumtionsutrymme och minskad efterfrågan på varor och tjänster. Det är då den verkliga krisen inträder i ett samhälle baserat på tillväxt genom konsumtion. I låginkomstländer kommer följderna att bli mer brutala. Där kommer det inte att finnas mat – för Västvärlden har redan köpt den.
Vi måste ta vårt globala ansvar och skapa förutsättningar för ökad matproduktion. Det gäller även Sverige och inte minst i norra Sverige, där vi också har goda möjligheter till en hållbar produktion. Här krävs politisk handlingskraft på riktigt, partiöverskridande beslut som gör skillnad i verkligheten. Symbolhandlingar och valårsutspel har vi fått nog av. På konsumentnivå handlar det naturligtvis om att köpa det som produceras nära.
Det är ingen rättighet att vara bonde. Ingen skyldighet heller. Däremot är bonden en förutsättning för vår överlevnad. Även i Sverige.