Arbetskraftsinvandringen till Norrbotten måste öka

En nyindustrialisering pågår i Norrbotten. Investeringar som hittills offentliggjorts uppgår till cirka750 miljarder fram till år 2045, alla i stort sett inom den gröna omställningen. För att möjliggöra detta måste fler komma hit inte färre.

Insändarskribenterna tycker att arbetskraftsinvandringen måste öka för att vi ska kunna möjliggöra de kommande enorma industrisatsningarna i länet. (Arkivbild)

Insändarskribenterna tycker att arbetskraftsinvandringen måste öka för att vi ska kunna möjliggöra de kommande enorma industrisatsningarna i länet. (Arkivbild)

Foto: Lars-Göran Norlin

Insändare2021-08-04 14:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi måste vara tydliga med de som kommer hit över vilka krav som ställs för att de ska integreras i samhället och vara en del av det. Samtidigt som vi måste avdela resurser för att kunna möta upp dessa krav. För att möjliggöra dessa enorma satsningar ställs krav på en kraftfull satsning på kompetensutveckling.
 

Nyligen kom SCB ut med sin prognos för befolkningsutvecklingen i Norrbotten fram till år 2040. Här säger man att vi i Norrbotten kommer att bli cirka 13 000 färre personer i länet. Man tar alltså inte hänsyn till den kraftiga utvecklingen inom industrin som sker. Regeringens samordnare och vi som jobbar med regional utveckling pratar om att vi kommer att bli 5 000 till 10 000 fler norrbottningar per år– i åratal framöver. Det här bör utgöra planeringsförutsättningarna för offentliga investeringar inom många områden som utbildning, bostäder, infrastruktur, vård och omsorg med mera.

Hur kommer vi då att klara utmaningen med kompetensförsörjningen? Vi anser att vi måste jobba på många områden som utökade arbetsmarknadsregioner, utbildningar, attraktivitetsstärkande åtgärder men också med rekrytering av arbetskraft från utlandet. För närvarande verkar de flesta partier på nationell nivå tävla om att strypa invandringen så mycket som möjligt.
 


I Norrbotten måste vi gå i en helt annan riktning genom att utöka arbetskraftsinvandring till länet. Här jobbar regionen med samarbeten med även norra delarna av Norge och Finland som har liknande problem.
 


Vi undertecknande tycker det är märkligt att vi i Sverige inte har krav på samhällskontrakt som många andra länder har för all invandring till sina länder. Detta är en fråga som vi också lyfter på nationell nivå. Med ett integrations-år skapar vi förutsättningar för att ta emot fler nya till våra etableringar. Tillsammans bygger vi framtidslänet Norrbotten.