Detta projekt var intressant och en potential till många regionala arbetstillfällen. Verkligheten blev en helt annan.
Det fanns då inte mycket samlad erfarenhet av elproduktion med vindkraft. I dag finns det mycket dåliga exempel på hur vindkraften har förstört natur, miljö och stabilitet i befintliga elsystem i ett Tyskland, Kanada, Australien, Kalifornien, med flera.
Jag hade tillfället att sammanfatta ett föredrag åt Klimatsans till svenska “Tysklands Energiewende, ett avskräckande exempel”. (Klimatsans.se 2019-06-25)
Bilden ovan visar ett exempel på förstöringen av natur och miljö i Tyskland
Jakten på att minska utsläppen av koldioxid har förblindat Tysklands politiker och energimyndigheter så till den grad att inga konsekvensanalyser tycks ha gjorts innan Energiewende.
Sammanfattningen av föredraget var
Tyskland hade en gång en stabil elkraftsproduktion och billig elenergi.
Efter förbrukning av 1000 miljarder euro har Tyskland fått ett instabilt och en mycket kostsam elproduktion, cirka 0.3 euro/kWh.
Tyskland har förstört natur och miljö genom ett otal installationer av vind- och solkraftverk, som har fått konsekvenser på fågel- och insektsfauna (mer än 31 000 vindkraftverk har installerats, utnyttjandegraden är mindre än 22 procent, landarean är större än 8 000 kvadratkilometer. Landarea för solkraften är större än 400 kvadratkilometer).
Tyskland kommer inte att nå målen om grön fossilfri elproduktion och minska utsläppen av koldioxid med 80-95 procent, då ett antal kol- och gaskraftverk alltid måste vara i drift för att stabilisera frekvensen i elnätet.
Tyskland kommer inte att nå målen utan kärnkraft.
I Sverige bidrog år 2020 vindkraftens 4 363 verk (2.3 MW/verk) med 27.6 TWh av totala elproduktionen 159 TWh.
I Markbygden har idag tillstånd getts till 484 vindkraftverk av planerade 1 100 vindkraftverk.
De stora ingreppen i skogsmiljön resulterar i minskade kolsänkor. Byggande av betongtorn, fundament, vingar av glasfiberarmerad polyester och transporter orsakar stora utsläpp av koldioxid. Lågfrekvent buller och utsläpp av mikroplaster från vingar är nya problem som upptäcks under senare år.
Kommer de utländska ägarna att återställa natur och miljö i Markbygden när vindkraftparken efter sin 25 åriga tekniska livslängd inte längre producerar el?
De svenska politikerna och energimyndigheterna tycks inte heller ha gjort någon konsekvensanalys på hur vindkraftverk påverkar natur och miljö i Sverige. Svenska politiker och energimyndigheter har mycket att lära av Tysklands dåliga exempel.