Är systemet värt ansträngningen?

Sopsortering har blivit moral, men är det verkligen så viktigt att åka till återvinningscentralen när bara en fjärdedel återvinns undrar Lestander i sin insändare.

ÅTERVINNING. Är det verkligen så viktigt att vi sköljer ur filpaketen och åka till återvinningcentralen när bara 25 procent återvinns? (Arkivbild)

ÅTERVINNING. Är det verkligen så viktigt att vi sköljer ur filpaketen och åka till återvinningcentralen när bara 25 procent återvinns? (Arkivbild)

Foto: privat

INSÄNDARE2018-01-23 14:27
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Älvsbyn har vi haft stora problem med sopsortering, det vill säga att tömningen av sopcontainers ej har skett.

Nu verkar det som om det har börjat fungera åtminstone bättre än tidigare. Vi upprörs dessutom över röran på återvinningsstationerna och beklagar oss över grannar som vägrar följa instruktionerna i soprummet.

För väldigt många i vårt land har sopsorterande och återvinning blivit en moral och ett slags hygienfaktor. Nu har branschorganisationen Återvinningsindustrierna presenterade siffror som visar hur lite vi faktiskt återvinner. Enligt rapporten förbrukar vi tillsammans varje år råvaror till ett värde av 55 miljarder kronor. Av den summan återvinns bara en fjärdedel, ungefär 13 miljarder. Resten förstörs eller försvinner, i deponier, brännugnar eller i försämrad kvalitet.

Enligt den vanliga statistiken samlas två tredjedelar av all plast in. I själva verket är det bara åtta procent som verkligen återvinns. Resten eldas oftast upp. Frågan vi ju då kan ställa oss är det så viktigt att vi faktiskt sköljer ur filpaketen, skiljer på kombinationsförpackningar som består av plast och papper eller metall när systemet ju inte verkar fungera?

För om det vi källsorterar inte återvinns utan vi fortsätter att förbruka våra råvaror vad kommer då att hända i slutändan?

Vad tycker du? Håller du med? Skriv din replik här!

Johnny Lestander