Är det kris eller katastrof i svensk sjukvård?

Det är bemanningsföretagen som gör sjukvården dyr i Sverige, dessa borde helt förbjudas om sjukvården skall ha en god status med rimliga kostnader, skriver Eivin Johansson.

Det är bemanningsföretagen som gör sjukvården dyr i Sverige, dessa borde helt förbjudas om sjukvården skall ha en god status med rimliga kostnader, skriver Eivin Johansson.

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2023-03-17 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under 60-talet hade Sverige en sjukvård som var en av världens bästa, nu har vi en sjukvård som placerar oss långt ner i rankningen i Europa, men detta beror inte läkare och sköterskor, de gör ett bra jobb tycker jag. Anledningen anser jag vara att det är bemanningsföretagen som gör sjukvården dyr i Sverige, dessa borde helt förbjudas om sjukvården skall ha en god status med rimliga kostnader. 

För att undvika detta skulle staten betala till de som vill utbilda sig till läkare och sköterskor en högre lön, i gengäld skulle dessa få skriva på ett kontrakt (avtal) som innebär att de ej får ta anställning i något bemanningsföretag i framtiden. Samtidigt är det nödvändigt att utbilda fler inom sjukvården, att detta skulle öka kostnaderna förstår vi alla, men jag anser att i längden skulle kostnaderna bli lägre om vi slipper långa väntetider som vi gör nu. Att snabbt få hjälp skulle innebära kortare sjukskrivningar mindre lidande och dödsfall. 

Allt detta skulle innebära enorma besparingar för oss alla. Fortsätter vi som vi gör nu och accepterar bemanningsföretagen då kommer sjukvården att hamna i katastrof för eller senare. Med ett sunt förnuft och tänkande bland politiker och läkarförbund kan vi göra Sverige friskare, gör vi inte något åt detta nu så får vi ta konsekvenserna till en ytterligare försämrad sjukvård i framtiden.