Är det inte dags att öppna ögonen

Vi som är anställda på Ängsgården i Piteå kommun tycker att det är fruktansvärt tråkigt att kommunen har börjat diskutera om att vi ska ha tre semesterperioder, från den 12/6–30/8 så sista perioden blir från 3/8–30/8.

"Fortsätter det så här har vi snart ingen äldreomsorg utan man får ta hand om sina anhöriga själv", skriver personal på Ängsgården i Piteå om planerna på att införa tre semesterperioder och de dåliga ob-tilläggen. (Arkivbild)

"Fortsätter det så här har vi snart ingen äldreomsorg utan man får ta hand om sina anhöriga själv", skriver personal på Ängsgården i Piteå om planerna på att införa tre semesterperioder och de dåliga ob-tilläggen. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Insändare2023-02-01 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De tror att vi då ska behöva mindre vikarier i tjänst under sommaren. Detta har skapat en stor oro bland personalen och många pratar om att säga upp sig för att söka sig till arbeten som ger bättre arbetsvillkor och semesterperioder.

Om detta införs vad händer då?

Mer personal säger upp sig = mer vikarier och sämre kompetens.

Mer personal väljer att söka ner sin tjänstgöring under sommaren = mer vikarier.

Föräldrar tar ut mer föräldrapenning för att slippa jourförskolor = mer vikarier.

Sista semesterperioden kan det vara många som väljer att ta senare semester senare under vintern för att kunna resa utomlands = behöver vikarier under längre perioder.

Många kanske väljer att ta ut sin semester över jul och nyår = mer vikarier.

Ensamstående föräldrar behöver mer jourförskola under sommaren för att de ska kunna arbeta = mer jourförskolor?

Vikarier som börjar om skolan den 21/8 vill oftast vara ledig sista veckan från den 14/8 = dåligt med vikarier från den 14/8–30/8.

Även många som har börjat tappa förtroendet för fackförbundet kommunal = mindre medlemmar.

Så är det inte dags för Kommunal och våra politiker att öppna ögonen, och göra något åt vår yrkesgrupp? Hur ska då Kommunal och kommunen göra för att det ska bli ett attraktivt arbete? Hur ska Kommunal och kommunen få mer folk att söka till vård och omsorgsutbildningen? För i dag är det mindre människor som söker sig till vårdyrket.

Vad kan det bero på? Är det lönen? Är det ob-tillägget?  

Grundlönen är idag ganska så bra men vårt ob-tillägg är skamligt dåligt.

För att göra vårt yrke ska bli mer attraktivt måste vi höja vårt ob-tillägg.

I dagsläget är kväll 23,10 kronor, helg 59,50 kronor och storhelg 114,0 kronor och vardagnatt 50,90 kronor.

För 18 år sedan låg ob-tillägget vardagkväll på 15,70 kronor en ökning på 0,40 öre per/år. Helg 39,00 kr en ökning på 1,13 kronor per/år, storhelg 78,20 kr en ökning på 1,98 kronor per/år. 

Tycker det är skamligt att det inte har ökat mer under dessa år. Borde ökas till det dubbla för att vi ska kunna få fler som vill arbeta och stanna kvar i yrket. Märker att många av våra unga duktiga undersköterskor inte längre stannar kvar utan söker sig till nya arbeten exempelvis handeln där ob-tillägget är betydligt bättre. Många av vi som arbetar inom vården älskar vårat arbete men sliter hårt för en liten peng. Men hur blir det när all personal med stor arbetslivserfarenhet söker sig från vården på grund av att det finns andra arbeten där de har betydligt bättre löner. Många av de som närmar sig pension skulle kanske stanna kvar längre och arbeta inom vården.

Fortsätter det så här har vi snart ingen äldreomsorg utan man får ta hand om sina anhöriga själv.

Tänk på att det är vi som tar hand om era föräldrar och anhöriga för att de ska få en så bra sista tid i livet.

Ni kan göra våra arbetsvillkor bättre så att fler söker och stannar kvar inom yrket.