Älvsbyns ungdomar, idrott och ekonomi

262 miljoner borde sparas – och S bortser från att elever som kommer utifrån bidrar med skolpeng.

Centerpartisterna Berit Hardselius och Göran Lundström menar att Socialdemokraternas hållning i ekonomifrågan är ofattbar.

Centerpartisterna Berit Hardselius och Göran Lundström menar att Socialdemokraternas hållning i ekonomifrågan är ofattbar.

Foto: Christoffer Markström

Insändare2021-11-16 15:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

på insändaren "Vi satsar på ungdomarna i Älvsbyn"

Centerpartiet tycker att alla Älvsbyns ungdomar är bra, men det går inte blunda för att de som går nationella idrottsutbildningen (NIU) har cirka 3 meritpoäng högre betyg än övriga. Troligtvis därför att de vill vara duktiga både i idrott och läxläsning och behöver ett 4:e år. 

S anser att de förstår behovet av ett 4:e år bättre än NIU-eleverna som i ett medborgarförslag vill ha 4:e året återinfört. Ett förslag som S avslog. 

Att elever som valt Älvsbyn som förstahandsval, sedan börjat på andra skolar när de fått klart för sig att de inte kan gå det 4:e året, bortser S också ifrån. De bortser också från att ungdomar från andra kommuner kommer med skolpeng som betalas av andras skattepengar än Älvsbyns.

När det sedan gäller ekonomin, är det som S säger, de sparar inget.

Allt sedan den omtalade SKR-analysen 2015, då det framkom att Älvsbyn var 68 miljoner kronor dyrare än jämförbara kommuner och att nettokostnadsavvikelsen för förskola, skola, gymnasiet, äldreomsorgen och Individ och familjeomsorgen var 38 miljoner dyrare än vad det borde vara, har centern gång på gång föreslagit att kommunen skulle börja anpassa sina kostnader och förbättra effektiviteten. Dock utan gehör från S.

På dessa sex år har nettokostnadsavvikelsen för dessa områden blivit hela 262 miljoner kronor för Älvsbyn! Och S skryter i sin insändare att de inte sparat i sin budget. 

Enbart för gymnasiet har avvikelsen varit 59 miljoner med en viss minskning till att 2020 bara vara 8 miljoner dyrare än vad SKR anser att det borde kosta i Älvsbyn. Alla dessa siffror finns i Kolada, databasen som SKR har gjort just för att kommuner ska jämföra sig med varandra för att öka sin effektivitet. 

Kommuninvest, som lånar ut pengar till kommuner och regioner, är orolig för bristen på effektivitet. Deras experter har gett tips på hur kommunerna ska få skattepengar att räcka till mer verksamhet och inte bara ”brinna upp i ineffektivitet”.

En slutsats är att ledning, styrning och organisation ofta är avgörande. När vi framfört detta, har S kallat oss oseriösa eller ”hånat” oss från talarstolen.

Vi säger inte att vi måste spara alla 262 miljonerna, men vi borde ha börjat redan 2015 när det stod klart hur tokigt det var.

Centerns förhoppning är att Älvsbyborna även anser det och från 2022 ger andra möjlighet att ta över ledningen i kommunen.