"Älskar mitt jobb men arbetsmiljön är under all kritik"

"Jag har alltid varit stolt över min yrkesroll och titel, jag har alltid tyckt om mitt jobb. Men nu har till och med jag funderat på att söka mig vidare", skriver undersköterskan "Flitiga Lisa" som skriver att arbetsmiljön är under all kritik. Hon får svar direkt av två avdelningschefer på Piteå kommun.

"Jag jobbar som undersköterska inom Piteå kommun, och det har jag gjort i många år. Man har sett försämringarna komma smygandes och nu 2024 är det under all kritik faktiskt", skriver insändarskribenten.

"Jag jobbar som undersköterska inom Piteå kommun, och det har jag gjort i många år. Man har sett försämringarna komma smygandes och nu 2024 är det under all kritik faktiskt", skriver insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2024-02-25 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag jobbar som undersköterska inom Piteå kommun, och det har jag gjort i många år. Man har sett försämringarna komma smygandes sedan många, många år. Men sedan pandemin och nu 2024 är det under all kritik faktiskt. Jag har alltid varit stolt över min yrkesroll och titel, jag har alltid tyckt om mitt jobb. Men nu har till och med jag funderat på att söka mig vidare.

Jag hör hur allt fler mår dåligt av sin arbetsmiljö. Korttidsfrånvaron ökar överallt. Jag har kollegor som varit och är långtidssjukskrivna på grund av stress och utmattningssyndrom. Vissa orkar aldrig komma tillbaka till vården igen. Många andra kollegor söker sig vidare till andra jobb och verksamheter på grund av en dålig och tung arbetsmiljö.

En av de stora orsakerna till denna dåliga arbetsmiljö är den såkallade låga grundbemanningen som är överallt. Blev vi fler kollegor dagar, kvällar, helger och nätter så skulle mycket se annorlunda ut och vi skulle må bättre. 

Vikariebristen är stor och de fåtal vikarier som finns saknar tyvärr både kompetens och utbildning. Det är tyvärr bara en bråkdel som fungerar bra. Är Piteå kommun så desperata efter personal att vem som helst får jobba inom vården nu? Var är patientsäkerheten en sån gång? För att jobba inom vården krävs det mycket.

Jag blir ledsen när mina kollegor droppar av och far iväg. Och cheferna fortsätter blunda för problemen, med orden: "Det finns alltid många skäl varför man säger upp sig och söker sig till annat".

Mm det finns skäl. Men det görs ju ingenting åt problemet – vår arbetsmiljö.

Jag vill att våra boende och vårdtagare, våra gamla, ska ha en trygg vardag och en bra omvårdnad på alla sätt. Dag, kväll, natt liksom helg. Jag vill ha tiden så att jag kan räcka till åt mina vårdtagare, kunna ge dom den omvårdnad och den guldkant som de behöver i sin tillvaro och liv.

Flitiga Lisa

Svar direkt:

Vi kan tyvärr inte göra annat att bekräfta den bild du beskriver: Vi har en tuff kompetensutmaning inom vård och omsorg med flera vakanser och få vikarier. Det påverkar vardagen i äldreomsorgen med höga ohälsotal som följd. 

Som det ser ut i dagsläget är det för få personer som väljer att utbilda sig inom vård och omsorg, alldeles för få utifrån det behov som finns. Vi har färre personer i arbetsför ålder i Piteå, en allt äldre befolkning och väldigt låg arbetslöshet, det påverkar också möjligheten att rekrytera personal.

Vi i ledningen för socialtjänsten arbetar tillsammans med vår HR-avdelning för att hitta lösningar och skapa ännu bättre förutsättningar för väl fungerande arbetsplatser. I olika arbetsgrupper arbetar vi kontinuerligt med kompetensförsörjning och rekrytering utifrån den handlingsplan som vi tagit fram tillsammans med fackliga företrädare.

Vi utbildar personal i egen kommunal regi, exempelvis genom äldreomsorgslyftet och svenska studier på arbetstid. Vi erbjuder en basintroduktion på åtta timmar för personer som aldrig varit i vårdarbete. I år utbildar också Vuxenutbildningen både vår ordinarie personal och vikarier inför medicin- och insulindelegering.

Vi satsar på digitalisering inom olika områden, exempelvis mätning av temperatur där medicin förvaras, läkemedelsrobotar och genom att göra den obligatoriska utbildningen i förflyttningsteknik tillgänglig året runt som VR-utbildning. Vi har också i de flesta verksamheter börjat införa differentiering av arbetsuppgifterutifrån kunskapsnivå och kompetens.

En annan viktig satsning är vår handledarorganisation som vi bygger tillsammans och utbildar handledare för att bli ännu bättre på att ta emot och introducera ny personal. Under våren driver vi också en förstudie om framtidens kompetensförsörjning som förhoppningsvis mynnar ut i ett EU-projekt framöver. Det är viktigt att du som medarbetare svarar på den enkät som kommer skickas ut till all vård- och omsorgspersonal under våren.

Vi hoppas du och dina kollegor orkar en stund till och vill vara en del av lösningen framöver. Om du vill prata om just din situation är du välkommen att kontakta närmaste chef eller någon av oss.