I dag ser vi hur detta medför utmaningar, inte minst för allmännyttorna i Norrland. Vi behöver därför en bostadspolitik som skyddar alla hyresgäster som annars riskerar att fara illa. Bostadsbolagens renoveringar av hyresrätter följs tyvärr ofta av kraftiga hyreshöjningar, 50-60 procent är inte ovanligt. Detta tvingar i sin tur många hyresgäster att lämna sina hem och flytta, då hushållsekonomin inte längre går ihop, vilket har gett upphov till begreppet renovräkningar.
Vissa bolag renoverar dessutom bara ”på ytan” för att kunna höja hyrorna och skapa högre fastighetsvärden. Människors hem förvandlas i ett slag till en kapitalplacering. För seriösare fastighetsägare som renoverar bostäder för människor att bo i, uppstår ofta kalkylmässiga utmaningar vid exempelvis mer omfattande stamrenoveringar.
Skattemässigt saknar nämligen allmännyttiga bostadsbolag i dag en sporre att planera långsiktigt för underhåll och renoveringar. Vi har ett skattesystem som går i otakt med bolag som vill lägga undan en del av vinsten för framtida renoveringar. Samtidigt gynnas det ägda boendet av bland annat ränteavdrag, ROT etcetera.
Vi kräver därför förbättringar för att skapa balans mellan boendeformer och bättre ekonomiska villkor vid förvaltning och renovering av hyreslägenheter. För att hindra spekulation, med människors hem som insats, och i stället underlätta för seriösa bostadsbolag att renovera med sina hyresgästers bästa för ögonen, föreslår vi därför följande:
* Lägg en låg, fullt avdragsgill moms på hyran. Detta möjliggör för bostadsbolagen att dra av momsen på investeringen för renovering och underhåll.
* Förbättra förutsättningarna för avsättning till periodiseringsfond. Att förvalta hyresfastigheter kräver långsiktighet och genom att utöka avsättningsperioden till 10 år, samt slopa schablonintäkten på gjorda avsättningar, kan underhåll och renoveringar stimuleras.
* Inför ett statligt stöd för hållbara renoveringar som sänker fastighetens energiprestanda, samtidigt som hyran kan hållas nere.
* Stärk hyresgästernas besittningsskydd vid renoveringar. Hyresgästernas intressen ska väga tyngre vid hyresnämndernas tillståndsprövningar. Hyresgästen ska dessutom ges möjlighet att välja vilken standard, och därmed hyresnivå, renoveringen leder till.