Alla ska ha tillgång till bredband

Knappt 80 procent av hushållen och företagen I Norrbotten har tillgång till bredbandsuppkoppling via fibernät om minst 100 megabit per sekund. Det är siffror som ligger under riksgenomsnittet.

Alla ska ha tillgång till en bredbandsuppkoppling oberoende var man bor i landet. Det anser skribenterna är en jämlikhetsfråga och därför vill de satsa på utbyggnad i inlandet.

Alla ska ha tillgång till en bredbandsuppkoppling oberoende var man bor i landet. Det anser skribenterna är en jämlikhetsfråga och därför vill de satsa på utbyggnad i inlandet.

Foto: Katarina Hydén

Insändare2021-01-19 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att ha en fungerande internetuppkoppling är något som i det närmaste kommit att ses som en självklarhet. Allt fler vardagliga bestyr utgår ifrån digitala lösningar, som förutsätter god tillgång till internet. I många fall kan det vara svårt att exempelvis betala räkningar, handla, eller läsa tidningen utan tillgång till en kraftfull uppkoppling.

2016 publicerade den socialdemokratiskt ledda regeringen en strategi för att stärka tillgången till bredband i hela landet. Målet är att nå ett Sverige som är helt uppkopplat senast år 2025. Ett delmål i strategin är att minst 95 procent av alla hushåll och företag i landet ska ha tillgång till bredband om minst 100 megabit per sekund senast 2020.

För att uppnå det har regeringen både under förra och nuvarande mandatperiod genomfört stora satsningar. I budgeten för 2021 höjer regeringen ambitionerna rejält och satsar 1,4 miljarder kronor på bredbandsutbyggnad i glesbygd. Det är så klart mycket välkommet.

Dock visar Post- och Telestyrelsens undersökning från oktober 2020 på att målet om 95 procent 2020 är på väg att missas, då enbart cirka 85 procent har tillgång till snabbt internet i dag. För Norrbottens del ligger siffrorna dessutom under riksgenomsnittet, enbart cirka 79 procent av hushållen och företagen har tillgång till uppkoppling om minst 100 megabit per sekund. Enligt Post- och telestyrelsens uppskattning kommer det att krävas ytterligare cirka 20 miljarder för att nå målsättningen för 2025.

För oss som socialdemokrater är tillgång till internet en viktig jämlikhetsfråga. Det handlar inte minst om en demokratiaspekt i och med att allt större del av det demokratiska samtalet sker digitalt blir internetuppkoppling en nödvändighet för att kunna delta. Det sätter också fingret på frågan att hela landet ska leva och växa. Tillgång till uppkoppling får inte utgöra ett hinder för människor att kunna bosätta sig eller starta upp ett företag i glesbygd. Därför ser vi att det behövs ytterligare statliga satsningar för att täcka upp där marknadskrafterna inte räcker till.

Vi har kommit långt i digitaliseringsarbetet, men det är viktigt att komma ihåg att vi ännu inte är i mål. Därför får vi inte luta oss tillbaka och känna oss nöjda, utan måste vi måste istället driva på för ännu en ambitionshöjning. Det är viktigt för att ingen ska exkluderas när samhället digitaliseras.